Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Anker Jørgensen er død, 93 år gammel. Det skriver Socialdemokraterne i en pressemeddelelse.

Tidligere statsminister (S) Anker Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Anker Jørgensen er død, 93 år gammel. Det skriver Socialdemokraterne i en pressemeddelelse.

»Anker er ikke længere i blandt os. De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker, som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes Danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor,« skriver formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, i et mindeord.

Partiet oplyser, at Anker Jørgensen sov stille ind omgivet af sine nærmeste.

Den tidligere statsminister var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982.

Anker Jørgensen var en af de mest markante skikkelser i dansk politik, hvor hans baggrund som ufaglært lagerarbejder og efterfølgende engagement i arbejderbevægelsen gjorde ham til en meget folkelig politiker.

Han tegnede i høj grad sit parti i perioden som formand og statsminister.

- Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn. Igennem hele sit liv var han en utrættelig stemme for at skabe lige muligheder for alle mennesker, skriver Mette Frederiksen.

Anker Jørgensen forventes at blive bisat den 2. april.