Anders Samuelsen: Der er ingen grund til at vælte Lars Løkke i denne uge

Statsministerens åbningstale kunne være holdt på Liberal Alliances landsmøde, siger Anders Samuelsen. Men han står stadig fast på sit krav om topskattelettelser.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved Folketingets åbning 4. oktober 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en begejstret Anders Samuelsen, der træder ud fra folketingssalen til det ventende pressekorps, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har holdt sin tale i anledningen af Folketingets åbning.

Faktisk kalder Liberal Alliances leder det »en af de bedste taler«, han har hørt:

»Jeg synes, det var en fremragende tale. Det vil jeg bare sige,« lyder det.

Men hvad statsministeren ikke honorerede fra talerstolen, var Liberal Alliances krav om en lettelse af topskatten på femprocentpoint. Det ser Anders Samuelsen dog ingen grund til at være bekymret over.

»De fem procent, dem gemmer vi til forhandlingslokalet. Her var det et spørgsmål om at tegne problemstillingerne op, som Danmark står over for. Alt det, som vi gør godt, men også der, hvor vi mangler noget – hvor vi skal sætte ind. Og det, synes jeg, han gjorde virkelig forbilledligt. Jeg er meget, meget glad,« siger Anders Samuelsen.

»Allerede der skulle jeg have væltet Lars Løkke«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har med regeringens 2025-plan ganske vist lagt op til en lettelse af topskatten på fem procentpoint – men kun for indkomster på op til en million kroner om året og ikke »hele vejen op«, som Anders Samuelsen kræver.

I tirsdagens Børsen fremgår det, at Anders Samuelsen under en briefing i Børsen Executive Club mandag morgen fastslog, at han burde have væltet Løkke allerede i august, da statsministeren fremlagde sin 2025-plan, der ikke imødekommer Liberal Alliances ultimative krav.

»Allerede der skulle jeg have væltet Lars Løkke, fordi han ikke længere havde en ambition, der var en betingelse for, at han kunne være statsminister,« lød det ifølge Børsen fra Anders Samuelsen, der tilføjede:

»Men vi er flinke folk i Liberal Alliance, og nu prøver vi så at løbe den hjem selv.«

Anders Samuelsen henviste til den passus, Liberal Alliance sidste år fik skrevet ind i V-regeringens regeringsgrundlag om, at regeringen har »en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point«.

Tirsdag bliver Anders Samuelsen spurgt til, om han har tænkt sig at vælte statsministeren nu, når han ikke gjorde det i august.

»Jeg understregede i går (mandag, red.), at i princippet løb Lars Løkke fra sit løfte på det tidspunkt. Men vi går jo ind i forhandlingslokalet med henblik på at skabe et resultat, og det resultat skal også nok komme. Jeg er fuld af fortrøstning,« siger LA-lederen.

Så du vælter ham ikke i denne her uge?

»Det er der ingen grund til. Vi skal jo have skabt et resultat.«

Er du gået væk fra at ville vælte ham på baggrund af den tale, du hørte? Synes du, du er kommet tættere på noget, der ligner en aftale?

»Der er ikke sket noget konkret i forhold til talen. Det her var et spørgsmål om at tale virkeligheden på plads og få fortalt også Socialdemokraterne og andre, at der er faktisk nogle udfordringer, som vi skal have løst i fællesskab,« siger Anders Samuelsen og tilføjer:

»Det var en tale, som kunne minde mig om at stå på Liberal Alliances landsmøde. Lige knap så mange klapsalver men ellers noget af det samme.«

Efterfølgende under Anders Samuelsen over for DR, at »der er intet forandret« i forhold til Liberal Alliances ultimative krav om topskattelettelser og truslen om at vælte regeringen.

Ingen boligejere skal betale mere

I sin åbningstale bebudede Lars Løkke Rasmussen, at regeringen onsdag vil fremlægge et udspil til et nyt ejendomsvurderingssystem samt et forslag til en ny boligbeskatning.

Regeringen lægger blandt andet op til at sænke skatteprocenterne – både grundskyldssatsen og ejendomsværdisatsen skal sættes ned, fastslår statsministeren, der lover, at »ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere end med de nuværende skatteregler«.

Derudover vil regeringen indføre et »nyt, forbedret skattestop« og aflyse de stigninger i grundskylden, som ligger efter 2020.

Noget, der i Anders Samuelsens ører lyder »rigtig, rigtig godt«.

»Og det er jo noget af det, som vi også har haft på vores program, så også her synes jeg, en klar imødekommelse i forhold til, at vi skal have tryghed omkring boligen. Meget godt,« siger han.

Ifølge Løkke reduceres de samlede boligskatter »i mange år frem« – pengene til det kommer fra den reserve på 24 milliarder kroner, regeringen har sat af i 2025-planen.

Anders Samuelsen, er det din vurdering, at 24 milliarder kroner er nok til boligskattestoppet?

»Jeg tror, det er i underkanten. Men lad os nu se på de konkrete tal.«