Analytikere fælder hård dom over Løkkes regering: »Historisk svag « og »har ikke rigtig nogen venner«

Dagens overblik: Flere analyser er hårde i kritikken af Løkke efter afslutningen på folketingsåret, Folketingets bølle, brokkehoved og klovn bliver kåret. Støjberg nægter at aflevere omstridt mail på dagen, hvor hun skal i samråd, og så har Anders Samuelsen stjålet indhold fra Søren Papes konvolut.

Foto: Thomas Lekfeldt. Afslutningsdebat i Folketinget. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til torsdagens morgenpost med alt om dansk politik.

Det er dagen, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd og forklare, om hun bevidst forbrød sig mod loven, da hun sidste år valgte at fjerne et afgørende forbehold fra en instruks om at fjerne mindreårige asylansøgere fra deres voksne ægtefælle eller samlever.

Det vender vi tilbage til, for der er flere interessante nyheder i den sag, ligesom vi vender tilbage til et billede, der afslører, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i går stjal noget fra justitsminister Søren Pape Poulsens (K) konvolut. Men først skal vi have en status.

Som mange ved, var der i går afslutningsdebat i Folketinget. Politikerne går jo ingenlunde på sommerferie nu, men det markerer den officielle afslutning på folketingsåret, og den lejlighed har flere aviser benyttet til at gøre status over både regeringen og de andre partier i Folketinget.

I Jyllands-Posten har lederen af avisens Christiansborg-redaktion, Martin Kaae, lavet en analyse af samtlige partilederes situation efter dette års politiske sæson.

Om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skriver han, at Løkke er »Kongen af Danmark, der mangler et flertal«.

Med det henviser han til, at den amerikanske præsident, Donald Trump, ifølge den amerikanske kommentator Yashar Ali i en telefonsamtale kaldte Løkke for »Kongen af Danmark«.

Men det billede er meget langt fra virkeligheden, for Løkke savner flertal bag mange af sine planer, skriver Kaae.

»Løkke er på ingen måde enevældig. Han er heller ikke vældig. Statsministeren har i dette folketingsår måtte begrave valgperiodens store projekt, Helhedsplanen. Han måtte bøje sig for Anders Samuelsens trusler og omdanne sin regering. Han har udskudt reformer af skatten og SU’en til bedre tider, og han har opgivet at forhøje danskernes pensionsalder.«

Om Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skriver han:

»Det har været et godt år for den socialdemokratiske partiformand. Ikke bare gik Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering til grunde i borgerlig topskatterøg og damp. Hun fik også det tiltagende politiske samarbejde med Dansk Folkeparti ud over rampen og ud i fuld offentlighed. Udover muligheden for at bruge makkerskabet til at gennemføre politiske resultater – de to partier har eksempelvis holdt tæt sammen i forhandlingerne om boligskatten og debatten om pensionsalderen – er der en gigant-gevinst indbygget i parløbet: Det udstiller den såkaldte blå bloks mangel på sammenhold. Hvilket formentlig er medvirkende til, at meningsmålingerne giver Mette Frederiksen føringen i forhold til statsministerposten efter næste valg.«

Der er dog også problemer for Mette Frederiksen, skriver Kaae. Dem kan du læse om i analysen her, hvor du også kan læse, at det går knap så godt for flere andre partiledere (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

DRs politiske korrespondent, Uffe Tang, skriver i en analyse, at »folketingsåret slutter i fred og ufordragelighed«.

»Løkke havde nok ret, da han under afslutningsdebatten konkluderede, at økonomien er bomstærk. Men regeringen er svag, og den har ikke rigtig nogen venner. Det er også i det lys, man skal se regeringens forsøg på at lave en pensionsaftale med Dansk Folkeparti alene og ikke bredt i Folketinget. Dels skal tilliden til støttepartiet genopbygges, og dels skal det splittes fra Socialdemokraterne.«

Du kan læse det her.

Folketingets bølle, brokkehoved og klovn

BT har også lavet en status, efter det avisen kalder »sidste skoledag på Borgen«.

BT har taget et lidt mere muntert værktøj i brug og uddeler karakterer til partilederne plus en række ministre og andre fremtrædende politikere.

Karakteren er ledsaget af en overskrift, og avisen betegner f.eks. Pernille Skipper som »klassens brokkehoved« (karakter 7), Anders Samuelsen som »klassens provo« (karakter 02), og Lars Løkke Rasmussen er »klassens bølle« (karakter 7).

Om Løkke skriver BT:

»Skolegårdens hårde negl Lars risikerede helt at miste magten, fordi Dynamit-Anders fra LA ikke ville lege med ham. Lars sikrede sig nyt liv ved at lukke ham og Søren ind i varmen, men han jokkede samtidig på sine gamle venner, og han er siden blevet bremset af et nyt venskab mellem Kristian og Mette.«

Artiklen er ikke online, men slå op på side 4 og 5 i BT, hvor du også kan se, hvem der er »klassens klovn«, og hvem der løber med det eneste 12-tal.

Ekstra Bladet har kun fokus på Lars Løkke Rasmussen, efter at han i gårsdagens afslutningsdebat sagde, at »det går mega godt«.

Det mener Ekstra Bladet ikke, at det gør for Løkke, og avisen har listet en række sager op, hvor han har lidt nederlag, ligesom de fortæller om, at Løkke står skidt i meningsmålinger. Både personligt og med sit parti, Venstre.

Artiklen er akkompagneret af en analyse fra avisens politiske kommentator, Hans Engell, der ikke lægger fingre imellem, når han skal vurdere status på Lars Løkke Rasmussen.

Engell indleder:

»Selv om Lars Løkke Rasmussen i går holdt en endeløs lang og kedelig afslutningstale spækket med uvæsentlige detaljer og tilsat store doser oppustet selvros, kunne han ikke skjule, at det er en svag regering med en upopulær statsminister og en tynd resultattavle, som nu lukker butikken og drager på sommerferie.«

Sagen er, skriver Engell, »at Løkkes regering er historisk svag«, og »rækken af politiske nederlag i året har været lang«.

»Løkkes største brøler handler dog om hans svigtende politiske håndværk. For enhver dansk statsminister har hovedopgaven i 50 år været at skaffe flertal for regeringens politik ved at pleje det parlamentariske grundlag godt og kærligt. Det er simpelt hen børnelærdom for statsministre i et land med mindretalsregeringer, at hvis de ikke sørger for at have deres støttepartier på plads, kæler for dem, giver dem store indrømmelser samt sikrer god kemi i fortrolige møder - ja, så går det galt.«

Hverken artiklen i Ekstra Bladet eller Hans Engells analyse er online.

Støjberg nægter at fremlægge omstridt mail

Og så skal vi videre til sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks. For mens det ligger fast, at Udlændinge- og Integrationsministeriets instruks sidste år om at adskille asylpar, hvor den ene er mindreårig, var ulovlig, skal et samråd i dag forsøge at komme det nærmere, hvorvidt Inger Støjberg på forhånd vidste, om den var ulovlig eller ej. Det afviser hun blankt, men Politiken har skrevet, at anonyme kilder fortæller, at ministeren blev advaret.

Politiken har også tidligere skrevet, at en »Intern mail skulle advare Støjberg inden lovbrud«, og at embedsmænd i ministeriet dagen inden den »ulovlig ordre« sendte en mail »op gennem systemet«. Inger Støjbergs personlige rådgiver har på Twitter afvist, at den omtalte mail skulle have det indhold, som Politiken hævder.

Derfor har flere partier i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalget bedt om at få udleveret mailen, men på trods af, at Venstres FT-medlem Jakob Engel-Schmidt har fået læst mailen højt, har Inger Støjberg alligevel ikke tænkt sig at udlevere den til udvalget, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.

Og det vækker harme i flere partier.

»Det her lugter. Sådan kan vores demokrati ikke fungere. Det er at holde borgerne hen i en mærkelig uvidenhed,« siger den radikale udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Også Enhedslisten, SF og Alternativet er kradse i kritikken, mens Dansk Folkepartis udlændingeordfører og formand for udvalget, Martin Henriksen, ikke kan se problemet.

»Jeg er pænt ligeglad,« siger han.

Hvorfor er du pænt ligeglad?

»Fordi jeg ikke synes, det er interessant,« siger Martin Henriksen.

Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig til Berlingske.

Du kan læse historien her.

Her kan du læse en guide til de tre vigtigste ting, du skal holde øje med på dagens samråd.

Alternativet kræver Støjbergs afgang

Op til samrådet er Alternativet det eneste parti, der har krævet, at Inger Støjberg skal gå af som minister på baggrund af sagen.

Mens andre partier afventer torsdagens samråd om sagen og ønsker en undersøgelse af forløbet, har Alternativet valgt at trække det ultimative kort over for Inger Støjberg, selvom der ikke foreligger konkrete beviser for, at hun sendte noget ulovligt ud med åbne øjne – hvilket hun også selv afviser at have gjort.

Berlinske har spurgt, hvordan det kan være, at partiet allerede nu kræver Inger Støjbergs afgang.

Det kan du læse om her.

Justitsministeriet var inde i Støjbergs sag om unge asylpar

Politiken skriver i dag på sin forside, at Justitsministeriet var dybt inde i Støjbergs sag om unge asylpar.

Udlændingemyndighederne fortsatte ifølge avisen med at efterleve den ulovlige ordre om at tvangsadskille unge asylpar, selv om Justitsministeriets jurister tidligt blev inddraget i sagen.

De oplysninger har avisen dog beskrevet flere gange i andre artikler, men avisen skriver nu, at centrale kilder anonymt fortæller til Politiken, at »at Justitsministeriet tidligt i forløbet har rådgivet Udlændingeministeriet til, at de unge asylpar skulle vurderes individuelt, før de kunne tvangsadskilles.« Adskillelsen er den passage, som Inger Støjberg fik fjernet fra den endelige instruks.

Justitsministeriet svarede samme dag på Udlændingeministeriets henvendelse, og over for Politiken skønner flere eksperter derfor, at Justitsministeriet kan have slået fast, at det var en ulovlig instruks, der var blevet sendt ud.

Du kan læse historien i Politiken her.

Løkke klar med straksindgreb mod romaer

Lars Løkke Rasmussen gjorde i går klart under Folketingets afslutningsdebat, at regeringen er klar med et straksnindgreb mod romaer. Det sker, efter der de seneste dag har været flere historier om stadig større grupper af romaer, som har skabt debat og uro i København.

Regeringen vil derfor nu fordoble straffen for »utryghedsskabende tiggeri« fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel, skriver DR.

»Vi vil ikke acceptere utryghedsskabende romaer,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs den historie her.

Her kan du læse et interview i Berlingske med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om indsatsen mod romaer, hvor han siger, at »vi skal gå lige til grænsen for at få romaer ud«.

Den tidligere justitsminister Søren Pind er til gengæld mere skeptisk over for indsatsen mod romaer, skriver han i sin klumme i Berlingske.

»Men er det, den pågældende ordfører siger virkelig, at vi skal gennemføre særlige Roma-love? Skal man forstå det sådan, at mens udlændinge ikke må skabe utryghed, problemer og slå sig ned i lejre, så skal vi tillade, at danske statsborgere kan skabe utryghed, problemer og slå sig ned i lejre?«

Læs det indlæg her.

Dansk Folkeparti kræver, at problemerne med romaer er løst inden sommerferien. Læs om det her.

Fire hurtige nyheder, der også er værd at få med

1) Det er helt urealistisk, at Europa skal kunne klare sig uden militær hjælp fra USA. Det skriver Jyllands-Posten, efter at Trump i sidste uge var i Europa og ikke ligefrem talte USAs engagement i NATO op.

Avisen har snakket med flere eksperter, der siger, at Europa er helt afhængig af USA i forhold til at kunne afskrække Rusland militært.

Læs den historie her.

2) I dag begynder forhandlingerne om at nedsætte en kommission til at kulegrave de mange skandaler i Skat. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil have en løbende afrapportering fra kommissionen, men det kan være forbundet med både principielle, praktiske og lovmæssige problemer, vurdere flere jurister i dagens Politiken.

»Hvis den løbende afrapportering skal have karakter af en vurdering af sagen eller sågar konklusioner, så kan jeg se en masse problemer i forhold til retssikkerheden. Det er en svær manøvre«, siger landsdommer Mikael Sjöberg, der er formand for Den Danske Dommerforening.

Du kan læse den historie her.

3) Nogle uddannelser står til at miste penge, andre til at få. Det fremgår af regeringens beregninger over, hvordan den vil fordele midlerne i forbindelse med et udspil til et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Det kan du læse om i Berlingske her, hvor du også kan se, hvilke uddannelser der får, og hvem der mister.

4) Venstre og Dansk Folkeparti overvejer at stille krav til DR om at stoppe indkøb af udenlandske programmer. Det skriver Altinget, og det kan du læse om her.

Dagens debat

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, har skrevet en kronik på vegne af 36 formænd, hvor hun spørger - nok især politikerne - »Vil vi skære eller styrke velfærdssamfundet?«

»Den danske velfærd er begyndt at smuldre. Årtier med nedskæringer og besparelser under skiftende regeringer har tæret på fundamentet i de store fælles institutioner – skolerne, sygehusene, ældreplejen, det sociale område, uddannelsesinstitutioner med flere – og nu begynder danskerne at vende dem ryggen. De offentlige tilbud bliver nemlig i stigende grad fravalgt til fordel for private alternativer, der for en stor dels vedkommende er forbeholdt folk med høje indkomster.«

Læs kronikken her, hvor du også kan se navnene på samtlige 36 medunderskrivere.

Samuelsens sliktyveri

Som lovet afslører vi her, hvad det var, som Anders Samuelsen stjal fra Søren Papes konvolut under afslutningsdebatten.

Det var slik.

Så vidt Politiko kan se, er der tale om primært poletter og lakridskarameller. Søren Pape er altså mere til lakrids end vingummi, må man forstå.

Hvorfor Pape har medbragt slik i en konvolut, melder historien ikke noget om.

Det sker i dag

10.00 Møde i folketingssalen.

13.00 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i åbent samråd om videoovervågning af det offentlige rum.

14.00 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i åbent samråd om Europol-aftalen.

14.00 Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i det meget omtalte åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. Berlignske sender samrådet live.