Aflyste forhandlinger får utålmodig SF-formand til at presse på for en finanslov: »Vi er så langt«

Lørdag aften skulle have budt på officielle forhandlinger om næste års finanslov, men med kort varsel blev forhandlingerne aflyst, og nu opfordrer SF-formand Pia Olsen Dyhr direkte til, at alle går i løsningsmode, så der kan lukkes en aftale.

»Vi er så langt, at hvis vi alle sammen bøjer os en lille smule mod hinanden, så kan vi godt lande en aftale,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr om forhandlingerne om næste års finanslov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Tålmodigheden hos Enhedslisten og SF er ved at slippe op i forhold til forhandlingerne om næste års finanslov, hvor forhandlingerne siden fredag har været i en afgørende fase.

Regeringen og støttepartierne er så langt, at man burde kunne lande en aftale, lyder det fra partierne, der dermed lægger pres på de Radikale.

»Jeg synes jo, at det, der ligger lige nu, ser rigtig positivt ud. Jeg håber sådan set, at vi kan komme tilbage i morgen og lukke en finanslov, for det synes jeg faktisk, at danskerne fortjener,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Regeringen præsenterede fredag aften Enhedslisten, SF, de Radikale og Alternativet for et udkast til en aftaletekst, og allerede i den forbindelse sagde Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, at det godt kunne undre, at man ikke har lukket en aftale endnu.

Aftaletekst på bordet

»I det store hele ligger der en finanslov, og de store skitser er på plads. Det har de gjort i noget tid, for at være helt ærlig,« lød meldingen.

Den vurdering er Pia Olsen Dyhr enig i.

»Ja, jeg synes også, det er ærgerligt, at vi ikke kan lukke den, fordi der ligger rigtig meget godt på bordet, både for vores børn og for den grønne omstilling, som burde vise, at der faktisk er en ny retning for Danmark.«

Er knasterne så store, at man ikke kan lukke en aftale?

»Nej, jeg vil sige, at nu synes jeg, vi er så langt, at hvis vi alle sammen bøjer os en lille smule mod hinanden, så kan vi godt lande en aftale.«

Er det de Radikales skyld, at der ikke er en aftale endnu?

»Jeg kommer ikke til at pege fingre ad nogen, men jeg vil gerne opfordre til, at vi alle sammen går I løsningsmode, for så kan det her landes,« siger Pia Olsen Dyhr.

R: Der mangler politisk vilje

De Radikale ønsker ikke at give interview om meldingen fra Pia Olsen Dyhr, men i en skriftlig kommentar siger næstformand Sofie Carsten Nielsen:

»Pia Olsen Dyhr har ret i den forstand, at det eneste, der mangler, er politisk vilje.«

Til Ritzau siger hun efter de aflyste forhandlinger, at »det er de Radikale og Socialdemokratiet, der har udeståender tilbage.«

Finansminister Nicolai Wammen (S), der sidder i spidsen for forhandlingerne, vil ikke kommentere udmeldingen fra Pia Olsen Dyhr, men allerede torsdag aften sagde han - efter at have holdt individuelle møder med alle partiledere - at parterne er »ved at være i mål«.

Den Radikale leder Morten Østergaard savnede dog fortsat et gennembrud.

Uenighederne går blandt andet på, hvad der skal finansiere de initiativer, der er i finansloven. Her er især Enhedslisten og de Radikale uenige.

Enhedslisten vil modsat de Radikale blandt andet hæve arveafgiften, mens Enhedslisten afviser de Radikales ønske om at hæve loftet over aktiesparekontoen, skrev Ritzau efter fredagens forhandlinger.

Der har lørdagen igennem været uofficielle forhandlinger hos finansministeren.

Klokken 17.30 skulle partierne have mødtes til officielle forhandlinger, men de blev aflyst med kort varsel.

Det ventes at forhandlingerne fortsætter søndag.