Vi elsker iværksættere - og vi gider GODT selv

Synspunkt. Serieiværksætter går i rette med Dansk Erhverv, som i en analyse konklu­de­rede, at Danmark lider under, at ingen gider være iværk­sættere.

Registrering af et nyt selskab og adgang til advakat, revisor og anden rådgivning kan nye iværksættere nu få adgang til online. Foto: Scanpix/Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske Business bragte torsdag 5. januar 2017 en tankevækkende artikel under overskriften »Vi elsker iværksættere – men vi gider ikke selv«. Artiklens udgangspunkt er en ny rapport fra Dansk Erhverv, der har taget temperaturen på iværksætteriet i OECDs 35 medlemslande.

Konklusionen på analysen er angiveligt, at selv om danskerne generelt er vilde med iværksættere, har vi kun i meget ringe grad lyst til selv at tage springet og starte vores eget firma. Tilsvarende konkluderes, at Danmark stadig er en nation af lønmodtagere, og at man som lønmodtager har et godt sikkerhedsnet i Danmark, men at dette sikkerhedsnet mangler under iværksættere, hvorfor der åbenbart skulle være en udbredt frygt for at fejle og gå konkurs.

Grunden til, at jeg tillader mig at kalde artiklen »tankevækkende« er, at den slet ikke harmonerer med den virkelighed, jeg dagligt oplever som aktiv investor i nye startups og dermed som integreret aktør i det danske iværksættermiljø. Jeg ser ikke nogen mangel på dygtige iværksættere. Jeg ser ingen overdreven frygt for at fejle. Og jeg ser ingen tegn på, at Danmark særligt skulle præges af at være en lønmodtagerkultur.

Det, jeg ser, er tværtimod alle tegn på, at en ny generation af dygtige iværksættere nu træder ind på scenen. Her tænker jeg specielt på de iværksættere, som nu fra start tænker globalt i stedet for lokalt, og som har ambitioner, som rækker langt ud over Danmarks grænser i stedet for kun at interessere sig for et begrænset hjemmemarked. Ambitiøse iværksættere, som tør satse uden for deres naturlige komfortzone, fordi de netop ikke føler sig hæmmet af at være en del af en lønmodtagerkultur eller på forhånd frygter at fejle i deres satsning.

Og med god grund, for inden for de senere år har en række faktorer ændret sig i markant positiv retning for iværksættere og deres mulighed for succes.

Først og fremmest modnes nu en ny generation af iværksættere, som helt fra gymnasie- og universitetsniveau er præget af en tidlig podning med undervisning og projektarbejde, som inkluderer en grundig introduktion til en karriere som iværksætter. Det gælder både i forhold til ideudvikling, innovation, design og produktudvikling, nye strategier for salg og marketing, netværkstankegang, ledelse af hurtigt voksende virksomheder og finansieringsmodeller for startups.

Både de klassiske universiteter (KU, AAU, AUC m.fl.), de mere kommercielle som CBS) og tekniske som DTU tilbyder i dag de studerende omfattende eksponering for iværksætterorienterede fag og projektforløb, ligesom flere har egne udklækningskuvøser for nye virksomheder.

Resultatet er, at kvaliteten af mange nye iværksættere i dag er markant højere end for få år siden, og at de iværksættere, jeg møder i mit virke, er bedre forberedt, har bredere kompetencer, og generelt forstår hvad det vil sige at agere som helt nystartet virksomhed på et konkurrencepræget marked.

Iindgangsbarrieren for opstart af virksomhed er i de senere år også sænket markant. Registreringen af nye virksomheder sker i dag lynhurtigt på det offentliges digitale platforme, og kapitalbehovet for selve registreringen er sænket for de fleste selskabsformer, nogle endda helt ned til en krone.

Adgang til advokat, revisor og anden rådgivning er demokratiseret via en række nye digitale platforme og tjenester, hvor standardaftaler for bl.a. ansættelsesforhold, salgskontrakter, leverandørkontrakter, samarbejdsaftaler osv. er tilgængelige som gode udgangspunkter for den nye virksomheds opstart.

Når den nye virksomhed skal finde et sted at bo, findes der nu et væld af co-working spaces, hvor unge virksomheder kan få fleksibel adgang til både kontorarbejdspladser, IT, prototypeværksteder og værktøjer, samt ikke mindst adgang til samarbejde og videnudveksling med andre startups i samme situation og med lignende udfordringer.

Disse co-working spaces er fantastiske acceleratorer for unge virksomheders tidlige udvikling, idet de spreder den enkelte virksomheds læring ud til mange ligesindede, og dermed fjerner følelsen af at være alene om den svære opstart.

Hvor opstart af virksomhed tidligere betød påtagelse af en lang række faste udgifter, herunder lange bindinger på kapital i udstyr, lejemål, IT m.m. i opstartsfasen, er dette i høj grad vendt til fleksible samarbejdsformer og variable udgifter, som der hurtigt kan skrues ned for igen, hvis selskabet ikke får den forventede vækst.

Sluttelig er adgangen til ekstern kapital for den nye virksomhed forbedret markant i de seneste år. Erfarne serieiværksættere, som selv har stiftet, drevet og solgt virksomheder, sender nu i større antal deres midler retur i startup-miljøet for at hjælpe den nye generation i gang. De bidrager med både penge, netværk til andre investorer, og frem for alt erfaring med både opstart, skalering og vækst i den nye virksomhed.

Hertil kommer gode offentlige tiltag i form af støtteordninger fra bl.a. Innova­tions­fonden, Markedsmodningsfonden, samt innovationsmiljøerne rundt i landet. Alle aktører, som qua deres samarbejde og komplementerende ydelser, skaber netop det sikkerhedsnet, som ellers påstås at mangle for iværksættere.

Som det fremgår, ser jeg absolut ingen grund til at trække den gamle traver af stalden omkring danskeres generelle lønmodtagerkultur eller frygt for det usikre. Det kan godt være, at antallet af nye virksomheder med et CVR-nummer ikke satte rekord i 2016. Men kvaliteten af de mange iværksættere, som jeg har mødt i året, er større end nogen sinde, og de har i den grad mod på at gribe muligheden for at sætte stort aftryk på fremtiden.

Tommy Andersen er medstifter af Nordic Makers, der er en gruppe af serieiværksættere. Medlemmer af Nordic Makers skriver regelmæssigt i Berlingske Business.