Stop med at sparke dæk. Tryk speederen i bund

Synspunkt: Investeringsforholdene for iværksætterne i Danmark er historisk ringe holdt op mod lande lige rundt om os. Og der er lang vej til at sikre den afgørende vækstvillighed.

Arkivfoto. Den danske vækstmotor er fuld af mislyde, fortæller erhvervs- og skatteministrene. Problemet er et lavt investerings­niveau, en årelang lav produktivitetsvækst samt alt for få iværksættere, der vokser sig store. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) pegede i Berlingske Business mandag rigtigt nok på det alt for lave investeringsniveau. Den motor reparerer regeringens ambitiøse vækstplan, hævder de to ministre. Men ser man for eksempel nærmere på investor­fradraget i 2025-planen, svarer det nu mere til at sparke på dækkene.

Den danske vækstmotor er fuld af mislyde, fortæller erhvervs- og skatteministrene. Problemet er et lavt investerings­niveau, en årelang lav produktivitetsvækst samt alt for få iværksættere, der vokser sig store. Analysen er befriende skarp, og vækstplanen med sigtepunkt for minister­bilerne mod det i de seneste måneder så omtalte 2025-årstal er også den mest omfattende i mands minde.

Iværksættere i Danmark står for otte pct. af de private arbejdspladser. Det viser tal fra en analyse af Dansk Erhverv i 2016. Og samtidig er det iværksætterne – de nye små og mellemstore virksomheder – som identificerer fremtidens mest lovende vækstmarkeder i kraft af den digitalisering og disruption, som de to ministre, og tak for det, også er optaget af. Men som repræsentanter for Danmarks landsdækkende business angel-netværk, DanBan, må vi bare erklære, at investeringsforholdene for disse er historisk ringe holdt op mod lande lige rundt om os; og at de nok forbedres, men der er langtfra tale om, at bilen kommer i overhalingsbanen.

Ministrene fremhæver naturligt de store poster som ACE-fradraget, men det er kun relevant for traditionelle industrier lige som PSO-afgiftslettelsen. De påpeger, at aktieskatten bliver lettet fra 27 til 25 pct. Dette er et rigtig godt skridt, men placerer os stadig 50 pct. over snittet i OECD.

Investorfradraget rækker ikke

Og så fremhæver de to ministre regeringens investorfradrag. Det er her, vi synes de for alvor gør motor­renovering til dæksparkeri. Der er nemlig udelukkende tale om et ligningsmæssigt fradrag, hvilket kort sagt betyder, at man op til 650.000 investerede kroner i risiko­fyldte unoterede selskaber over syv år kan spare 10.000 kr. om året. Det rækker vel til en racercykel.

Bare i den svenske model er beløbsgrænsen for investeringer, næsten dobbelt så høj, og kigger man så mod den engelske Rolls-Royce model er beløbet 13 gange højere. Ved en typisk investering i en virksomhed på fem mio. kr. får man i Danmark en skatte­besparelse på 90.000 kr og i Storbritannien 1,25 mio. kr. Ikke så underligt, at England har dobbelt så mange vækstiværksættere pr. indbygger sammenlignet med Danmark.

Men vigtigst er psykologien. Her er ikke tale om en lille rabat på investeringer, men at alt underskud i UK kan fradrages ved at løbe den enorme risiko, det er at investere i usikre iværksætterprojekter.

Det er regeringens vækstplan selv, der anvender de to lande til sammenligning. Og der er vel kun ved et blik på tabellen at sige, at vi kører på rugbrødsmotor i forhold til de to bilproducerende lande.

Risikovillig kapital er afgørende

Skal vækstiværksætterne i omdrejninger, handler meget om investeringsvillighed. For vi mangler i dag hverken forretningsplaner, høj viden eller modige unge mennesker. Risikovillig kapital er alfa og omega. Det skal være attraktivt at investere penge i visionære start-ups, så der kommer gang i den innovation og vækst, vi alle ønsker for vores lille land.

Så fra alle os i DanBan: Held og lykke med at få motoren i gang – også i forhandlingerne. Men tryk gerne speederen i bund!