Godt udspil, men der skal fortsat være fuldt fokus på arbejdsmarkeds­reformer

ARKIVFOTO 2016 af LO-formand Lizette Risgaard- - Se RB 25/5 2016 10.03. København vært for verdenskongres: Den internationale fagbevægelse mødes i Danmark. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er godt med et vækstudspil, men der skal fortsat laves reformer, som får danskerne til at arbejde længere og mere.

Sådan lyder det i en kommentar til LOs vækstudspil fra både Dansk Erhver­v og Dansk Industri, DI.

LO mener, at tiden er kommet til at skifte reformspor i forhold til regeringens 2025-plan og se på andre tiltag end skattelettelser og en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det er både DI og Dansk Erhverv uenige i.

Underdirektør i Dansk Erhverv Geert Laier Christensen roser LO for at komme med et oplæg, hvor der er fokus på vækst. Men herefter følger der nogle stærke forbehold.

»Jeg er enig i, at der skal skabes mere vækst via en højere produktivitet, men vi har 700.000 danskere uden for arbejdsmarkedet, og samtidig bliver vi ældre. Vi har en situation, hvor det er nødvendigt at få gjort noget ved de mange mennesker på overførselsindkomster,« siger Geert Laier Christensen og tilføjer:

»Samtidig er der ingen logik i, at sunde og raske går tidligt på pension, hvis vi er interesserede i at skabe vækst.«

Ikke ambitiøst nok

Hos DI mener man, at LOs manglende vilje til at se på, hvordan udbuddet af arbejdskraft øges, er ærgerlig. Ifølge DI er det omkring hver tredje virksomhed, der har svært ved at få fat i kvalificeret arbejdskraft.

»LO peger selv på nogle vigtige områder som investeringer i uddannelse, digitalisering, infrastruktur samt bedre vilkår for, at mindre virksomheder kan investere. Men samlet set er ambitionsniveauet i LOs forslag ikke højt nok, og forslagene bringer os ikke for alvor fremad,« siger vicedirektør i DI Kent Dams­gaard, der mener, at det er forfejlet kritik fra LOs side, når organisationen kritiserer regeringen for i 2025-planen ikke at have nok fokus på at få øget produktiviteten.

»Det er en forfejlet kritik, når LO siger, at der ikke er politisk fokus på at øge produktiviteten. Regeringens 2025-plan løfter velstanden med 65 mia. kr., hvor over halvdelen skal komme fra konkrete initiativer, der løfter produktiviteten,« siger Kent Damsgaard.