Kritik skal være på sagligt grundlag – alt andet er underfrankeret

Replik. Bestyrelsesmedlem i PostNord giver svar på tiltale og afviser, at ledelsen snorksover gennem krisen

Af Torben Janholt, bestyrelsesmedlem i PostNord Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor herligt et liv at være Jens Chr. Hansen, Berlingskes altid vågne erhvervskommentator. Fra sin beskyttede platform, kan han ganske omkostningsfrit fremføre sine altid uforbeholdne meninger om stort som småt i erhvervslivet.

Som f.eks. i avisen fredag 17. februar, hvor han med overskriften »Hykleriet om posten når nye højder« gør sig klog på PostNords ledelsesforhold, forretningskoncept og ejerne, den danske og svenske stats evner til at drive virksomhed.

I mine efterhånden ganske mange år i PostNords bestyrelse har jeg ikke oplevet nogen speciel interesse fra Jens Chr. Hansens side for virksomhedens strategier, markedsmæssige udfordringer samt forsøg på at omstille sig til markant ændrede markedsforhold.

Siden jeg trådte ind i bestyrelsen i 2009 har brevmængden blot i Danmark ændret sig negativt med over 70 procent.

Dette skyldes ikke en ulyst til at benytte sig af brevet som kommunikationsform, men ganske enkelt den digitalisering som den danske stat har gennemført, og som helt naturligt har bredt sig til alle dele af samfundet, og som efterhånden også indfinder sig i andre europæiske lande.

Andre alternative kommunikationsformer har naturligvis også andel i brevfaldet.

Brevomdeling er ressourcekrævende, så omstilling af produktionsforhold til mindre post har medført mange ansattes farvel.

I den forløbne tid er over 4.000 stillinger i PostNord nedlagt, men i et forbilledligt samarbejde med fagforeningerne, så arbejdsnedlæggelser ikke har påvirket virksomheden og dermed kunderne.

For at imødegå faldet i brevmængder har PostNord gennem de seneste år opkøbt transportvirksomheder og med succes etableret PostNord Logistik, der i Danmark er blevet en af de største leverandører til den fortsat voksende internethandel og den deraf afledte udbringning af pakker. Og logistikforretningen viser fortsat vækst, for øvrigt også på andre områder, som feks leverancer til varehuse etc.

Nedlæggelse af omkostningstunge posthuse, afløst af postbutikker i supermarkeder, pakkebokse osv. er blot et yderligere bevis på, at PostNord hele tiden omstiller virksomheden, så ændrede markedsforhold og kunders brugsmønstrer tilgodeses i så stor udstrækning som muligt. Og jo da, rigtigt mange private virksomheder vil gerne udbringe post, men kun i de store byer.

Gælder det yderområder, så er interessen begrænset. Men med befordringspligten skal PostNord bringe breve overalt i Danmark og til samme pris. Men nu kan kunderne vælge mellem forskellige brevforsendelser og dermed pris afhængig af den hast, som brevet skal frem med.

Da det danske og svenske postvæsen blev lagt sammen i 2009, foregik det på baggrund af en grundig due dilligence, altså åbne bøger, så partnerne kunne orientere sig om hinandens økonomiske forhold, forpligtelser osv.

Den svenske stat har kendt til de danske tjenestemandsvilkår, og den danske stat til den svenske stats store pensionsforpligtelser.

Ud over de drastiske fald i postmængderne er også tjenestemandsvilkår og kontrakter – velfortjent for dem, som har det – med til at skabe en økonomisk byrde for PostNord i Danmark, men udtalelser fra henholdsvis svenske og danske ministerier i forhold til den anstrengte situation skal nok tages med lidt politiske forbehold, og ikke som udtryk for, at staterne ikke kan drive virksomhed, eller at de ansvarlige »snorksover« som Jens Chr. Hansen så venligt skriver.

Så Berlingske, skal der kritiseres, må det være på et sagligt grundlag, og måske tilsat kreative tanker.

Alt andet er »underfrankeret«.