Google-chef: Rygterne om iværksætter-Europas død er stærkt overdrevne

Der er masser af idérigdom i europæiske IT-virksomheder, men politikerne skal hjælpe virksomhederne ved at rydde op i de mange forskellige regelsæt.

ARKIVFOTO. Løbe-appen Endomondo blev solgt for mere end en halv milliard kroner. Her ses stifterne i fuldt firspring. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udbredt pessimisme, når diskussionen falder på Europas evne til at skabe nye virksomheder. Alligevel tyder meget på, at Europas iværksætterånd lever i bedste velgående. Kontinentet, der fødte adskillige af verdens vigtigste virksomheder, fostrer i dag en ny generation af virksomheder, som har potentiale til at vende op og ned på verdensmarkederne og skabe økonomisk vækst og job.

Nyetablerede europæiske virksomheder har bemærkelsesværdigt gode år. I London tiltrak tech-virksomheder sidste år investeringer for rekordstore 1,2 milliarder euro, en fordobling i forhold til 2013. I Madrid rejste nystartede virksomheder 187 procent mere kapital sidste efterår end blot et år forinden. Berlin var i 2014 hjemsted for to af Europas største børsnoteringer af tech-virksomheder. Både e-handelssitet Zalando og inkubatoren Rocket Internet opnåede markedsværdier der overstiger en milliard euro.

I sidste uge blev danske Endomondo solgt for over en halv milliard kroner, og i Stokholm er vi vidne til fødslen af en af de mest frugtbare og produktive centre for tech-virksomheder i verden, med 6,3 virksomheder vurderet til over en million dollar for hver million svenskere. Det tal er kun en anelse lavere end Silicon Valleys 6,9.

De europæiske iværksættere inspirerer tydeligvis også hinanden. Sidste år var den mest downloadede spilapplikation i Google Play Candy Crush, skabt af den britiske spilvirksomhed King. Og et par år efter den finske spilvirksomhed Rovio skabte en milepæl for applikationsspil med Angry Birds, følger Helsinki-baserede virksomheder som Supercell efter, med kæmpehits som Clash of Clans. Markedspladser for salg til smartphones er en enorm succes, og et nyt studie har vist, at de har genereret indtægt for cirka 90 milliarder euro i Europa, i 2013.

Samtidig udstikker europæiske virksomheder musikindustriens fremtid. Sound-Cloud, som er baseret i Berlin, er en platform, hvor musikere og musikinteresserede kan promovere, dele og streame musik. Siden SoundClouds lancering i 2007 har platformen tiltrukket over 175 millioner månedlige brugere, som bidrager med over 12 timers nyt indhold hvert eneste minut. Eksperter vurderer, at platformens værdiansættelse snart vil overstige en milliard euro.

Alligevel er det spørgsmål, jeg oftest møder, hvordan politikere kan hjælpe iværksætterne.

Jeg møder mange entreprenører, som kæmper med 28 forskellige regelsæt. Internettet overstiger på mange måder landegrænser, men alligevel møder iværksættere modstand, når de vil udvide, ansætte eller handle på tværs af grænserne. Her er det vigtigste tiltag skabelsen af et fælles digitalt marked, hvilket EU-Kommissionen da også anerkender som afgørende for væksten i Europa.

Samtidig fortæller politikere og forretningsfolk mig om, hvor vigtigt det er at beskytte intellektuel ejendom. Ophavsrettighedslovgivning skal til fulde høste det fælles markeds fordele og fremme research og innovation samtidig med, at iværksætteres ophavsrettigheder beskyttes.

Iværksættere ønsker også lettere adgang til kapital. Eksempelvis har den svenske entreprenør Nicklas Zennström, som skabte Skype sammen med danske Janus Friis, opfordret regeringer til at anspore investorer til at investere i nyetablerede virksomheder, ved at reducere beskatningen på kapitalindkomster fra netop nystartede virksomheder.

Hos Google er vi overbeviste om Europas iværksætterpotentiale og spiller med stolthed vores rolle i udnyttelsen af dette. Google blev grundlagt i 1998 i en garage i Menlo Park, Silicon Valley. Men i dag kan vi ligeså vel se, at den næste store virksomhed tager sin form på en svensk café, i en britisk tech-inkubator eller i en lejlighed i København.