Endomondo-stifter: Mad er fremtidens medicin

Jakob Nordenhof Jønck, medstifter af maduniverset Simple Feast og Endomondo Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke lang tid siden, at min familie og jeg kom hjem, efter at have boet knap fire år i San Francisco, hvor jeg med de to app Endomondo og MyFitnessPal var med til at skabe en stor bevægelse inden for motion og sundhed. Her kan det godt være, at USA som helhed halter efter Danmark, men Californien er til gengæld lysår foran.

Tilbage i Danmark kigger jeg blandt andet på, hvordan vi lever, hvad vi spiser, og hvor sunde og usunde, vi er. Problemet herhjemme er desværre ligeså stort som i USA og resten af verden. Vi er ved at spise os selv ihjel.

For 25 år siden døde størstedelen af klodens mennesker af ikke at kunne få mad på bordet. I dag dør de fleste af at spise sig selv ihjel. Det er paradoksalt, at vi - de økologiske danskere - med al den viden, forskning og udvikling til rådighed, træffer så forkerte valg, når det kommer til, hvad vi propper i os selv. Det er som om, at vi er faret vild i kostrådene og i stedet har ladet os guide af tilfældige madmodefænomener og diæter. Det er paradoksalt, når forskningen på visse parametre er utvetydig klar. Nuvel, kost og ernæring påvirker ikke alle mennesker helt ens, og forskerne kan godt være uenige om, hvorvidt det er sukker og de simple, hurtige kulhydrater eller animalske protein, som er de største syndere. Men ingen er i tvivl om, at planterig kost er et ubetinget gode for os. Det vil sige kost, der består af hele planter som grøntsager, frugt, fuldkorn, nødder, frø, bær etc. Det er bedre både for vores sundhed og for vores klode.

På samme tid ser vi en stor udvikling inden for convenience mad-løsninger, og det hastigt voksende take away-marked bliver smartere og smartere. Det får os til at vælge det nemme, mindre sunde alternativ i en stram tidsplan. Take-away er ofte fyldt med sukker, konserveringsmidler og tilsætningsstoffer og danskernes favorit take-away, pizzaen, er ofte spækket med både hurtige kulhydrater og animalsk protein.

Men du er, hvad du spiser. Vi mennesker har sagt det i hundrede af år, faktiske tusinde af år. Det har længe været baseret på anekdoter, men det er det ikke mere. I dag kender vi ret præcist sammenhængen mellem, hvad du spiser, hvor lang tid du lever, og hvor godt du har det. Vi ved mere og mere, men vi har faktisk vidst ganske meget i mere end et halvt århundrede samtidig med, at vi som mennesker har bevæget os i den stik modsatte retning.

Jeg læste forleden, at vi er det land i verden, der spiser mest økologisk pr. indbygger, og det er både flot og godt. Men selvom økologien er et skridt på vejen til, at vi spiser os sundere, er den også bare en naturlig base, vi bliver nødt til at bygge ovenpå. For skal vi for alvor gøre en indsats for vores sundhed igennem ernæring, skal vi fokusere på plantebaseret mad. Det gør os ikke kun sundere og gladere, men kan også hjælpe os med at komme de allerstørste livsstilssygdomme til livs som f.eks. følgesygdommene af for højt blodtryk.

Flexitarer, der overvejende spiser vegetarisk, men også kan spise kød en gang imellem, har eksempelvis 23 procent lavere risiko for at udvikle for højt blodtryk. Pescetarer, der lever som vegetarer men spiser fisk, 38 procent lavere risiko, vegetarer 55 procent lavere risiko og som veganer har du 75 procent lavere risiko for at udvikle for højt blodtryk. Det har været veletableret og veldokumenteret i forbavsende lang tid. Du kan så at sige spise dig rask. Pointen her er ikke, at vi alle skal leve i et vegansk utopia, men kan vi ændre os til at tænke planter som det første, når vi tænker mad og derfra andre elementer, så vil vi komme meget langt.

I den medicinske verden bliver produkter udviklet specifikt til at ramme en bestemt sygdom, og langt de fleste af disse produkter har ubehagelige bivirkninger. Med plantebaseret kost gør du en indsats for din egen sundhed – og den er helt uden bivirkninger. Jo mere plantebaseret kost du spiser, desto bedre får du det. Også her er det paradoksale, at ekstrakter af planter som typisk er medicinalbranchens svar på evidensen ofte ikke virker ligeså godt, som at spise planten selv. Til gengæld koster tilskuddet eller medicinen en bondegård i sammenligning med den helt naturlige plante, som den kom fra.

Det er på tide at tale planternes sag. Ikke alene ligger der en enorm rigdom på diversitet og smag, men planter har veldokumenterede egenskaber, som for visse planters vedkommende f.eks. bliver forstærket, når vi tilbereder dem. De færreste er formentlig opmærksomme på, at kroppen optager seks gange så meget A-vitamin fra kogte gulerødder sammenlignet med rå, tomater indtaget som tomatjuice ser ud til at forøge antioxidantniveauet med op til fem gange, folk der spiser min. 30 gram nødder om dagen ser ud til at leve to år længere, måske fordi din forbrænding ser ud til at stige med 50 pct. i otte timer efter dit indtag, og når du putter nødder i din salat stiger kroppens evne til at optage næringen fra grøntsagerne.

Faktisk ser det manglende indtag af nødder og frø ud til at føre til 15 gange flere dødsfald end dødsfald forårsaget af heroin, crack og alle andre ulovlige stoffer tilsammen.

Gurkemeje er en af vore dages vidunderingredienser, der bliver 2000 pct. mere aktivt, når du tilsætter peber, mens ingefær har vist sig at være ligeså effektiv som ibuprofen mod hovedpine og menstruationssmerter. Og nej, de her tal kommer ikke fra tilfældige anekdoter, men fra kliniske studier publiceret i verdens førende medicinske publikationer.

I dag er ernæring desværre kun en lille del af undervisningen for de medicinstuderende på landets universiteter. Det vil sige, at læger er underinformeret om kostens betydning og potentiale for vores sundhed. Det undrer mig, for der er store muligheder på samfundsniveau, hvis mad som funktionel medicin kommer på dagsordenen. Vi skal have denne viden ud til forbrugeren og vi skal gøre god ernæring nem og bekvem, hvis vi skal have alle med. Digitaliseringen og vores travle hverdag betyder, at vi snart ser en drone komme flyvende med pizzaen. Udviklingen fortsætter den vej, og derfor skal også sund mad sættes på en convenience-formel.

Hvis vi lykkes med at gøre planterig mad til et nemt alternativ, kan vi alle leve lidt længere, lidt simplere og lidt bedre. På den måde får vi mere energi og vi slipper for at fylde os med bivirkningsfyldt medicin mod sygdomme, vi kan klare med naturens egen helbredende kraft.