Advarsel fra vismændene: Glem alt om at stoppe pensionsalderen ved 70 år – »vi har kapacitet til at arbejde længere«

Det er ikke holdbart for den danske økonomi, hvis vi stopper pensionsalderen ved 69 eller 70 år. Det fremhæver vismændene i ny rapport.

De økonomiske vismænd kom med en klar advarsel om ikke at stoppe den stigende pensionsalder, da de fremlagde den seneste vismandsrapport. Her er det vismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Nabanita Datta Gupta i forgrunden. Lars Gårn Hansen, professor i miljøøkonomi ved Københavns Univiersitet, ses i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danskerne lever længere og længere, og derfor skal den danske pensionsalder fortsætte med at stige, indtil den når op på eksempelvis 71 år. Hvis vi vedtager nye regler, som gør, at vi stopper pensionsalderen ved enten 69 eller 70 år, vil det komme til at gøre ondt på den danske økonomi og de kommende generationer.

Det er ikke sikkert, at der vil være råd til den offentlige service, vi gerne vil have.

Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd i deres seneste rapport. Heri har vismændene blandt andet foretaget en analyse af det emne, som var meget hedt rent politisk i sensommeren og begyndelsen af efteråret. Det er de to tilbagetrækningsforlig fra henholdsvis 2006 og 2011, der har været under beskydning. De to reformer gør, at danskernes pensionsalder kommer til at stige, efterhånden som vi lever længere og længere.

Fra januar i år er pensionsalderen sat op til 66 år, og meningen er, at den skal stige yderligere i de kommende år. Men kritikken mod reformerne har gået på, at vi ikke bare kan blive ved med at hæve pensionsalderen i det uendelige. Blandt andet har en række store fagforeninger som NNF, 3F, FOA og HK Privat være ude at sige nej til at sætte pensionsalderen op til 69 år.

Men vismændene kommer nu med en advarsel mod de store fagforeningers krav. Med de nuværende regler og fortsat stigende levealder vil vi i 2075 få en pensionsalder på 74,5 år. Vismændenes analyse viser, at den danske økonomi godt kan klare, at vi stopper pensionsalderen ved 71 år, men ikke ved 69 eller 70 år.

Overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet, Carl-Johan Dalgaard.

»Vores beregninger viser, at en fastlåsning af pensionsalderen på eksempelvis 70 år, vil fjerne hele overholdbarheden og mere til.«


»Valget af fremtidig pensionsalder har konsekvenser for mulighederne for at prioritere på andre områder. Vores beregninger viser, at en fastlåsning af pensionsalderen på eksempelvis 70 år vil fjerne hele overholdbarheden og mere til,« siger Carl-Johan Dalgaard, overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet, i forbindelse med udgivelsen af vismandsrapporten.

I rapporten bilver det samtidig understreget, at en model, hvor den stigende levealder fordeles mellem ekstra år på pension og ekstra år på arbejdsmarkedet, kan være en alternativ vej frem.

Vi har sund aldring

Når finanspolitikken er holdbar, betyder det, at vi kan have den offentlige service, vi gerne vil have uden at sætte skatterne op. Og de to store tilbagetrækningsforlig er blevet skabt, fordi vi kommer ind i en periode, hvor vi bliver flere ældre i forhold til antallet af unge. Herudover er det også afgørende, at vi lever længere og længere.

Men de to forlig er indrettet sådan, at Folketinget hvert femte år skal bestemme, om alderen for folkepensionen skal sætte op. Det betyder, at hvis vores levealder mod al forventning ikke fortsætter med at vokse, kan Folketinget vedtage ikke at sætte pensionsalderen yderligere op.

Beregningerne fra vismændene viser dog også, at det er et meget tungt emne og nogle meget tunge beregninger. I analysen bliver det antaget, at den gennemsnitlige levealder vokser, indtil den kommer op på 93 år. Men Nabanita Datta Gupta, vismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, fremhæver, at forskning viser, at den gennemsnitlige levealder kan stige helt op til 120 år. Hvis det sker, er en pensionsalder på 71 år ikke holdbar.

Hun mener ikke, at den stadig stigende pensionsalder vil være et problem.

»Budskabet er, at vi kan se, at folk lever længere og længere og har en sund aldring. Folk bliver mere raske, og sundhedsudgifterne falder. Det gør, at vi har kapacitet til at arbejde længere,« siger Nabanita Datta Gupta.

I august nedsatte regeringen en pensionskommission med tidligere beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i spidsen. Kommissionen skal se hele vores pensionssystem efter i sømmene i lyset af den stigende pensionsalder.