Vismændene: Risikoen for overophedning er rykket nærmere

Hvis forhandlingerne om næste års finanslov fører til lempelser i forhold til regeringens forslag, øger det risikoen for, at dansk økonomi løber ind i en egentlig overophedning, lyder det fra de økonomiske vismænd i deres netop offentliggjorte rapport. Heri kommer vismændene med en mindre opjustering af deres vækstskøn for i år og næste år.

Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går godt for den danske økonomi og bedre end vismændene tidligere havde regnet med. Faren for at dansk økonomi koger over, er rykket lidt nærmere. Næste års finanslov må derfor ikke give et større skub til økonomien, end regeringen lægger op til.

Det fremgår af den seneste rapport fra de økonomiske vismænd, der er kommet på gaden tirsdag middag.

I rapporten kan man se, at vismændene opjusterer deres forventninger til væksten. Mere præcist tror vismændene på en vækst i år på 2,3 pct. Det samme skøn lyder for næste år og derefter et lille fald i 2019 til en vækst på to pct. Det tidligere skøn fra maj lød på en vækst på 2,1 pct. i år og til næste år.

»Selv om ledigheden ser ud til at have stabiliseret sig, melder virksomhederne i stigende omgang om mangel på arbejdskraft ikke bare i byggeriet, men mere generelt. Det betyder, at der er udsigt til øget opadgående pres på lønningerne,« hedder det i vismandsrapporten.

Det er meget naturligt med højere lønstigninger, fordi virksomhederne begynder at hungre efter arbejdskraft, og det kan i sig selv ikke tages som udtryk for egentlig overophedning. Men risikoen for, at udviklingen kommer til at løbe for hurtigt, er dog klart til stede, hedder det i rapporten.

Overvismand Michael Svarer advarer derfor mod finanspolitiske lempelser.

»Hvis forhandlingerne om næste års finanslov fører til lempelser i forhold til regeringens finanslovsforslag, øges risikoen for, at situationen udvikler sig til en egentlig overophedning,« siger Michael Svarer.

»Reformer, der øger arbejdsudbuddet, kan bidrage til at øge beskæftigelsen og BNP på længere sigt, men vil som udgangspunkt ikke bidrage nævneværdigt til at modvirke efterspørgselspresset her og nu,« siger Michael Svarer.

I en kommentar til rapporten afviser fagforeningen 3F, at risikoen for overophedning er faretruende.

»Det er godt at få testet kapacitetsgrænsen i dansk økonomi, fordi et vist pres på økonomien vil skubbe bag på investeringerne, give plads til lærlinge og marginaliserede på arbejdsmarkedet,« siger cheføkonom for 3F, Frederik I. Pedersen.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen er skuffet over, at vismændene ikke anbefaler nye reformer til at øge arbejdsudbuddet i en tid, hvor det strammer til på arbejdsmarkedet.

»Hvis man ikke vil anbefale reformer, så kunne man angive forskellige reformmuligheder, der kunne øge arbejdsudbud og kapacitetsgrænse. Fordele og ulemper ved disse reformer kunne så belyses,« siger Mads Lundby Hansen.

»I de kommende år vil politikerne formentlig af Finansministeriet blive sat over for et trade off mellem finanspolitisk stramning eller arbejdsudbudsreformer. Også i den forbindelse er det relevant for politikerne at kende til reformmuligheder,« siger Mads Lundby Hansen.