Virksomheder falder på stribe

Antallet af konkurser ligger på et rekordhøjt niveau, og der kommer flere endnu, vurderer Danske Banks privatøkonom. Hårdest ramt er byggeriet.

Læs mere
Fold sammen
Krisen er for hård ved de danske virksomheder, der en efter en drejer nøglen om. I juni var der 533 konkurser, hvilket ganske vist er fem færre end i maj, men stadig på et niveau, der aldrig tidligere er set. Tallene er korrigeret for sæsonudsving.

"Der er tegn på, at det går bedre både i verdensøkonomien og i dansk økonomi, og at der vil være reel vækst i produktion og efterspørgsel i de kommende måneder. Alligevel kommer vi desværre nok til at se mange flere konkurser, før udviklingen i dem for alvor vender," skriver Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Særlig slem krise
Normalt kommer konkurser sent i en krise, fordi alle andre udveje skal prøves, før virksomheden kaster håndklædet i ringen. Denne krise afviger dog fra historikken, da antallet af konkurser er vokset meget kraftigere end under andre kriser, og de kom tidligt i forløbet.

"Ejendoms- og byggebrancherne er usædvanligt hårdt ramte på grund af prisfaldende på boligmarkedet, og problemerne i den finansielle sektor har også trukket flere virksomheder med ned, fordi deres långivere ikke længere er i stand til at give lån," konstaterer Las Olsen.

Byggeriet frygter fremtiden
Værst går det ud over byggeriet, hvor antallet af konkurser i årets første seks måneder er steget med hele 86 procent sammenlignet med første halvdel af 2008, og branchen frygter det værste:

"Hvis det fortsætter med samme tempo året ud, når vi op på mere end 1.000 konkurser i bygge- og anlægsbranchen alene. Og umiddelbart ser det desværre ud til, at antallet af konkurser har stabiliseret sig på det niveau, det har i dag," siger Andreas Fernstrøm, der er økonomisk konsulent hos Dansk Byggeri.

Organisationen vurderer, at regeringens renoveringspulje sammen med kommunernes ekstra anlægsinvesteringer i foråret har bremset stigningen, men det kan ikke i sig selv nedbringe antallet af konkurser. Dansk Byggeri sætter derfor sin lid til kommuneaftalen for 2010 og håber på en genopfyldning af renoveringspuljen.