Vil statsminister Løkke score hos business-Danmark?

) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Der er tre væsentlige begivenheder at holde øje med i denne uge. To af disse vil få megaomtale, den tredje bliver næppe omtalt overhovedet, i bedste fald vil den begivenhed gøre sig fortjent til en note. Mere om det sidst i forordet til ugen.

Ugens store mediebrag er Folketingets åbning. Første tirsdag i oktober, i år den 3. oktober. En grundlovssikret fejring af det danske demokrati. Inklusive høj­mes­se, royalt besøg og politikere i deres stive puds. Og så selvfølgelig statsministerens åbningstale, der giver den siddende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, mulighed for at sætte den dagsorden for det næste folketingsår – som han nu engang ser verden. Og som, må man formode, statsministeren håber, at de andre folketingspolitikere vil rette ind efter. Sådan er virkeligheden i et fuldt demokrati som det danske dog ikke. Løkkes kolleger på tinge kan have andre kartofler at hyppe.

Det vil givetvis komme til udtryk, når åbningstalen torsdag sættes til politisk diskussion. Løkke er en mester i give lidt til sit parlamentariske bagland, så alle eller de fleste bliver (nogenlunde) tilfredse. Det vil sige, at DF skal have lidt på asylstramninger, LA lidt på skatten og de Konservative lidt til politiet. Og så skal Venstre-formanden også markere sig i forhold til sit eget bagland i partiet.

Statsminister Løkke Rasmussen må også forventes at nyde og inddrage den aktuelle økonomiske medvind, det som økonomer er tæt på at kalde turbovækst. Faktisk er de seneste BNP-tal for få dage siden justeret en anelse op. Det betyder, at Danmark kan se frem til at ramme en årsvækst i 2017 på over 2,5 procent. Det bedste i et årti.

Det er naturligt, at Løkke Rasmussen taler ganske meget ind i denne vækst, som for første gang i umindelige tider slår både gennemsnitsvæksten i EU, væksten i USA og væksten i Sverige. Fair nok, at den siddende statsminister soler sig i denne succes, også selv om den væsentligste baggrund for væksten er forhold uden for landets grænser. Det store spørgsmål er, om statsministeren også omtaler eller smider et par hint om, hvordan han har tænkt sig at styre denne vækst.

Flere og flere økonomer taler nemlig om risikoen for overophedning, hvis væksten kommer ud af kontrol. En måde at »styre« væksten, så det ikke ender med overophedning, er at få skabt reformer og ændringer på arbejdsmarkedet, som bringer titusinder af personer fra ind- og udland ud til de virksomheder, som i stigende grad klager over mangel på arbejdskraft.

Statsminister Løkke kan ikke gøre det alene, men han kan dog anvise en retning, og så må det politiske system ellers gå sin gang. Business-Danmark venter i spænding på, om han skulle have nogle godter med i åbningsposen.

Den anden store begivenhed afgør succes eller fiasko for DBU. Landsholdet med Eriksen, Schmeichel, Kjær, Delaney og de andre spiller torsdag den altafgørende VM-kvalifikationskamp mod Montenegro. Den kamp vil definere de næste par år for det danske herrelandshold i fodbold, og dermed afgøre om DBUs pengekasse skal bugne eller bunde de næste par år.

Nederlag i Montenegro sender Danmark i ingenmandsland i et par år, og den gryende stjernedyrkelse af fodboldlandsholdet risikerer at blive slået tilbage til start. Samt hertil nedadhængende mundvige hos sponsorerne. Sejr eller uafgjort i Montenegro bringer os ikke til VM, men det giver yderligere nogle spændingsmættede kampe.

Politiske kommentatorer og sportskommentatorer vil således i denne uge komme til at gøre brug af de fedeste gloser i vokabulariet. Vindere og tabere vil blive udpeget. Scenen bliver sat for de næste et-to år, I begge tilfælde med væsentlige økonomiske aftryk.

Den tredje store begivenhed er top­mødet onsdag i Paris om Afrika. Den internationale samarbejdsorganisation OECDs 17. internationale »Economic Forum on Africa«. FNs generalsekretær, António Guterres, åbner konferencen.

Der tales om afrikansk entreprenørskab, Afrikas industrialisering, behovet for økonomiske og sociale reformer, barrierer, muligheder osv. Alle er enige om, at Afrika bør og skal udvikle sig bedre end hidtil. Afrika omtales ofte som »det glemte kontinent«, når det handler om vækst, økonomi og investeringer.

Mere nærværende bliver Afrika, om end på den negative måde, når det kommer til debatten om flygtningestrømme, terror og pres mod Europa.

OECD-konferencen bliver næppe ofret mange linjer i de internationale medier. Afrika er ikke en mulighed, Afrika er et problem.

Jens Chr. Hansen er Berlingske Business’ erhvervskommentator