Valentin: Kreditvurdering var min styrke

Direktøren for den krakkede Roskilde Bank mener, at vurdering af udlån var hans styrke, forklarer han retten.

Roskilde Bank's tidligere direktør Niels Valentin Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

København: Den tidligere direktør for krakkede Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, var helt tilfreds med vurderingen af de udlån, der endte med at få banken til at kollapse. Vurdering af udlån er faktisk hans styrke.

Det fortæller han mandag ved Østre Landsret.

Her bliver han afhørt af egen advokat om sin rolle i, hvad der er kendt som en af Danmarks største erhvervsskandaler.

Roskilde Bank havde enorme udlån til ejendomssektoren, hvor en stribe ejendomsspekulanter og sårbare entreprenørselskaber var blandt de største kunder. De medvirkede til bankens krak under finanskrisen.

- Jeg havde altid siddet i kreditudvalget (bankens øverste organ for vurdering af udlån red.). Det var altid mit ressortområde. Det var min force og min interesse, siger Niels Valentin Hansen mandag.

Niels Valentin forlod dog kort før sin exit fra Roskilde Bank kreditudvalget, hvor hans post blev overtaget af underdirektør for erhverv og kredit Allan Christensen.

Det gjorde han ifølge Valentins forklaring, fordi Allan Christensen var i spil som arvtager til posten som administrerende direktør, og derfor ville han ikke underminere ham.

Niels Valentin Hansen var dog helt tryg ved kreditudvalget efter hans exit.

- Jeg synes, det var en god konstellation, vi havde i udvalget, og jeg synes, det er helt naturligt, at underdirektøren med ansvar for området stod i spidsen for udvalget, siger Niels Valentin Hansen.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden, og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.