Væksttal fra USA skuffer - og aktierne falder

På overfladen bød fjerde kvartal på fremgang i USA, men slet ikke nok mener økonomerne, der er dykket ned i tallene.

Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På overfladen var det positive tal, der fredag blev meldt ud fra det amerikanske handelsministerium.

Med en BNP-vækst i fjerde kvartal på 2,8 pct. var der pæn fremgang i forhold til tredje kvartal, hvor væksten var 1,8 pct. Og samtidig var kvartalet årets bedste.

Men man skal ikke glæde sig for tidligt. Som New York Times påpeger, er væksten stadig lavere end gennemsnittet i perioden siden Anden Verdenskrig. Og en skuffet økonom, Justin Wolfers fra University of Pennsylvania, sagde "genopretningen er blevet udskudt - igen" til avisen.

De amerikanske aktiemarkeder oplevede fald på 0,3 pct. som følge af meldingen. Og bilproducenten Ford, der leverede et skuffende regnskab for fjerde kvartal, er drønet ned med seks pct.

Også herhjemme blev vækst-tallet mødt med skepsis. Efter positive amerikanske nøgletal den seneste tid var økonomernes forventning en vækst på tre procent.

Også Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen er skeptisk. I en skriftlig kommentar til nøgletallet skriver han:

"Dykker man ned i detaljerne, var der imidlertid tale om et lidt skuffende billede af den underliggende private efterspørgsel."

'Detaljerne' er ifølge Jes Asmussen, at en større del af væksten skyldes lageropbygning. Værdien af de amerikanske lagre steg med 56 mia. dollar i løbet af kvartalet.

"I princippet ville lageropbygningen ikke være problematisk, hvis det var på baggrund af en stærk indenlandsk efterspørgsel," skriver Jes Asmussen, men påpeger, at 1,9 procentpoint af de 2,8 pct. stammer fra lagrene. Med andre ord: den underliggende private efterspørgsel er "i den svage ende".

Også både Nordea og Jyske Bank forholder sig kritisk til tallene.