Tusindvis af akademikere varsler strejke

Faggruppen Akademikerne sender strejkevarsel til kommuner og regioner. Det rammer kommuner og hospitaler.

ARKIVFOTO: Formand for Akademikerne Lars Qvistgaard. Akademikerne varsler strejke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

København. Faggruppen Akademikerne har udsendt konfliktvarsel. 5500 akademikere i regioner og kommuner vil strejke, hvis ikke der kommer en forhandlingsløsning inden 4. april.

Det vil ramme kommuner, hospitaler og regioner, oplyser Akademikerne.

- Vi kæmper for at nå en forhandlingsløsning i Forligsinstitutionen, men det bliver svært.

- Vi vil ikke finde os i at indgå aftaler med en modpart, som ikke vil lytte. Hvis ikke de offentlige arbejdsgivere skifter kurs, er de i gang med at kortslutte grundlæggende dele af den unikke danske sammenhængskraft, skriver Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, i en pressemeddelelse.

Fredag blev der meldt bredt ud fra fagbevægelsen om, hvor der kan forventes at blive strejket i forbindelse med en potentiel storkonflikt.

Den er på vej, da fagforeningerne og staten ikke kan nå hinanden i overenskomstforhandlingerne for den offentlige sektor. Parterne er uenige om blandt andet lærernes arbejdstid og lønnen.

- De offentligt ansatte har vist stort samfundsansvar og været tilbageholdende ved overenskomsterne i 2011, 2013 og 2015.

- Men nu er der fremgang i Danmark, og vi kan ikke acceptere endnu et kriseforlig, skriver Lars Qvistgaard.

Ifølge pressemeddelelsen vil ti kommuner, deriblandt Høje-Taastrup, blive ramt. Desuden rammes så godt som alle hospitaler.

Fredag fortalte Forhandlingsfællesskabet, der dækker over 51 faglige organisationer og over 500.000 medlemmer, at man varslede konflikt fra 4. april.

- De offentlige arbejdsgivere i staten, kommunerne og regionerne er i færd med at sætte afgørende dele af den unikke danske sammenhængskraft ud af spil. Derfor er vores konfliktgrundlag, at der skal være fremskridt og ikke forringelser for alle ansatte i kommuner og regioner, skrev Forhandlingsfællesskabet fredag.

/ritzau/