Tre ud af fire tror på et opsving

Ny meningsmåling viser, at der er en bred tro på, at bedre tider er på vej. De fleste tror dog stadig, at deres egen branche eller arbejdsplads vil få det relativt svært i den nære fremtid.

Det er mere præcist 73 procent af danskerne, der vurderer, at dansk økonomi er på vej op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalbanken - Frit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lys forude for den danske økonomi. Efter fem år, hvor banker på stribe er krakket, boligpriserne er raslet ned, og op mod 190.000 job er blevet nedlagt, tror et stort flertal i befolkningen nu på, at vi er på vej ind i en ny opgangstid.

Det er mere præcist 73 procent af danskerne, der vurderer, at dansk økonomi er på vej op.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som analysefirmaet Epinion har udarbejdet for tidsskriftet DeFacto, der udgives af Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF).

En del har dog fortsat den opfattelse, at deres egen arbejdsplads eller branche har det svært. 36 procent af de offentligt ansatte kan således ikke se lys forude for økonomien på deres arbejdsplads. I den private sektor er det 17 procent.

Men hele 82 procent af de ansatte i den private sektor siger til gengæld, at deres egen virksomhed er på vej op eller slet ikke har været påvirket negativt af krisen.

Optimismen vækker genklang hos Las Olsen, der er økonom i Danske Bank.

»Det er også vores vurdering, at dansk økonomi er ved at få det bedre. Svarene i undersøgelsen stemmer godt overens med, hvad andre undersøgelser viser. Når folk skal vurdere den økonomiske situation, er der i øjeblikket en sjælden grad af enighed om, at bedre tider er på vej,« siger han.

Det er især de bedre takter i de 17 eurolande, der smitter af herhjemme. Det skubber i hvert fald bag på den hjemlige udvikling, hvor der også er tegn på svag fremgang. Men selv om det går opad, er udviklingen langsom. Så det er sandsynligvis ikke en ketchupeffekt, der er på vej. Måske snarere en sirupeffekt med en langsom glidende fremgang i forbruget.