Nu kommer jobbene

LO ser bedre tider forude, sådan at beskæftigelsen begynder at stige, og det er flere eksperter enige i.

De jobsøgende går en bedre tid i møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen længe vil det begynde at myldre frem med nye job. I år er beskæftigelsen kun steget ganske svagt og med omkring 4.000 personer indtil videre. Men til næste år vil den private beskæftigelse skyde i vejret med hele 8.000 personer, og året efter igen er der udsigt til en fremgang på 13.000 personer. Samlet ventes der at blive skabt 25.000 private job fra 2012 til 2015. Det forudser LO i en ny prognose med navnet »Øje på beskæftigelsen november 2013«.

Især det private forbrug ventes at sætte gang i opsvinget, vurderer LO. Siden den finansielle og økonomiske krise satte ind i 2008, har både forbrugere og virksomheder været yderst tilbageholdne og sænket både forbrug og investeringer.

»Men nu er der tegn på, at udviklingen vender. Forbrugertilliden er steget, og det giver forhåbning om, at privatforbruget vil stige i takt med, at det lysner lidt,« siger LOs cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.

Samtidig viser nye tal fra Danmarks Statistik, at det også begynder at gå bedre i industrien. Den særlige konjunkturindikator for industrien steg således overraskende meget i november, så den nu er tæt på at være oppe på det højeste niveau siden krisens indtog i 2007. En særligt kraftig fremgang har der været i ordrebeholdningen, viser tallene.

»Det er bestemt positivt, at erhvervslivet skruer op for optimismen,« siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Han vurderer, at det kan komme til at gavne hele økonomien, hvis der kommer mere gang i industrihjulene.

»Større investeringer i erhvervslivet har potentialet til at kickstarte et nyt økonomisk opsving i dansk økonomi,« siger han.

Men Jan Kæraa Rasmussen peger også på, at husholdningerne har masser af penge på bankkontoen, der hurtigt kan omsættes til forbrug.

Privatforbruget understøttes desuden af en historisk lav inflation, der styrker forbrugernes købekraft. Dertil kommer de stigende boligpriser, der vil sætte en stopper for de seneste års markante fald i boligformuen.

På investeringssiden bliver virksomhedernes indkøb af maskiner med videre i øjeblikket hjulpet på vej af investeringsvinduet, der dog lukker ved udgangen af året. Men der er også udsigt til større eksport.

Både fordi væksten i udlandet er svagt på vej op, og konkurrenceevnen er styrket betydeligt siden 2008.

Lønkonkurrenceevnen, der måles som forskellen mellem danske og udenlandske lønstigninger, produktivitet og valutakursudvikling, er forbedret med hele 15 procent- point fra 2008 til 2012. Dels på grund af lave danske lønstigninger og dels på grund af en bedre produktivitet og en stadig lavere værdi af euroen.

Dermed er dansk konkurrenceevne nu på niveau med 2003, viser LOs beregninger, hvilket er en vigtig faktor for øget eksport og mere fremgang på hjemmemarkedet også, eftersom vi også her er i konkurrence med virksomheder fra andre lande.

Kampen om SIND Ungdom