Tre ud af fire borgmestre vil øge udliciteringen

For at få penge i slunkne kommunekasser vil tre ud af fire borgmestre øge udliciteringen af velfærdsopgaver i de kommende år, viser en rundspørge fra Børsen.

Martin Damm, formand for KL, bekræfter at der vil blive øget udlicitering de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomisk pressede kommuner vil i de kommende år overlade flere velfærdsopgaver til private virksomheder, skriver Børsen.

45 borgmestre har deltaget i en rundspørge, og af dem svarer 35, at de vil øge udliciteringen de kommende fire år sammenlignet med de sidste fire år.

28 af de 35 siger, at det især handler om at spare penge.

Martin Damm (V) er formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Kalundborg Kommune, og han bekræfter på baggrund af rundspørgen, at pengemangel vil få udlicitering til at fylde mere på de kommunale dagsordener.

»Der er trange tider i kommunerne. Det gør, at de er nødt til at komme hele vejen rundt for at se, hvor der er noget at hente. Ligesom i virksomheder er kommunerne nødt til at tage alle værktøjer i brug for at få økonomien til at hænge sammen, når det strammer til,« siger Martin Damm.

I dag udliciterer kommunerne 25,7 procent af de udliciterbare opgaver. I foråret anbefalede Produktivitetskommissionen, at kommunerne skal udlicitere mere og påpegede, at der er opgaver for 288 milliarder kroner i det offentlige, som i dag ikke udsættes for konkurrence.