Hver fjedre kommune forventer fyringer

Hver fjedre kommune forventer, at der skal fyres medarbejdere i år og næste år, viser en ny rundspørge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til afskedigelser i mange af landets kommuner.

En rundspørge til 72 økonomiansvarlige i de danske kommuner, som Epinion har lavet for FOA, viser, at hver fjerde kommune forventer at fyre ansatte i løbet af 2014 og 2015. Helt præcist forventer hver fjerde kommune et fald i antallet af medarbejdere resten af året, mens hver anden kommune forventer afskedigelser i 2015.

FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, er bekymret over situationen.

»Det er dybt deprimerende, hvis de gennemfører afskedigelser, der ikke er nødvendige. Det bremser væksten, gør folk arbejdsløse og forringer velfærden på samme tid,« siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

FOAs rundspørge er lavet, inden regeringen tidligere på ugen indgik en aftale om kommunernes økonomi for 2015. Dennis Kristensen mener dog ikke, at den nye økonomiaftale vil redde arbejdspladser.

»Desværre er der ikke meget hjælp at hente i den nye aftale for kommunerne. Kommunernes økonomi bliver omtrent den sammen i 2015 som i 2014. Det ser kun ud til, at det er sundhedsområdet, der får lidt. Dermed risikerer den dårlige udvikling at fortsætte ind i 2015,« siger han.

I perioden 2009 til februar 2014 er antallet af ordinært ansatte personer i kommunerne ifølge FOA faldet med 38.600.

Derfor er der behov for, at der slækkes på de økonomiske rammer for kommunerne, mener Dennis Kristensen.

»Kommunerne har bevist, at de kan overholde deres budgetter. Alternativet er at lave sanktioner for ikke at bruge budgettet og dermed modarbejde den vækst, som regeringen prøver at gennemføre,« siger han.