EL kritiserer økonomiaftaler med kommuner og regioner

Enhedslisten kritiserer de to separate økonomiaftaler, som regeringen tirsdag har indgået med landets regioner og kommuner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om minusvækst i kommunerne og et farvel til et sundhedsvæsen i verdensklasse.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, efter regeringen tirsdag landede økonomiaftaler for 2015 med henholdsvis Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL).

For regionerne mener Enhedslisten, at aftalen betyder en nedskæring af personalet og dermed en forværring af tilstandene på de danske hospitaler.

»Endnu engang er det medarbejderne, der må holde for. De skal både løbe hurtigere og være færre til at løse de samme opgaver. Det er ikke holdbart og vil uundgåeligt gå ud over patienterne. Det kan vi ikke være med til. Derfor siger vi nej til den nye økonomiaftale mellem staten og regionerne,« siger Susanne Langer (Ø), der er medlem af Danske Regioners bestyrelse, i en skriftlig udtalelse.

Enhedslisten mener ligesom Dansk Sygeplejeråd, at den nye økonomiaftale betyder, at hospitalerne skal effektivisere to procent, hvilket primært skal findes på personalebudgettet.

»Øget arbejdspres vil gå ud over kvaliteten og øge risikoen for fejl i patientbehandlingen. Hvad skal vi med fine nye supersygehuse, hvis der ikke er råd til indholdet? Alene i Region Hovedstaden skal der til næste år spares 220 millioner kroner. Så store besparelser er dybt skadelige for sundhedsvæsenet. Det er et farvel til ambitionen om et sundhedsvæsen i verdensklasse,« siger Susanne Langer.

I kommunernes tilfælde mener Jesper Kiel (Ø), der er medlem af Kommunernes Landsforenings bestyrelse, at økonomaftalen betyder en nedskæring på mange millioner kroner.

»Der er reelt tale om en minusvækst i kommunernes samlede økonomi på omkring 650 millioner kroner. Det kan jeg naturligvis ikke bakke op om. Enhedslisten vil fastholde og udbygge den kommunale velfærd, mens regeringen løber fra deres løfter om, at der trods alt skulle være en lille vækst i velfærden,« siger Jesper Kiel, der ikke har støttet aftalen i KLs bestyrelse, i en skriftlig udtalelse.

Jesper Kiel glæder sig dog over, at KL har fået en stor pose penge til ekstra finansiering. Et beløb, som regeringen ellers havde truet med at tage fra kommunerne, lyder det fra Jesper Kiel.

»Det er reelt penge, som kommunerne selv har betalt ved, at servicerammen og dermed bloktilskuddet blev reduceret med 2,5 milliarder kroner i 2013. Derfor er det også penge, som i mange kommuner er helt afgørende for driften, så det er naturligvis et plaster på såret, siger Jesper Kiel.