Tiden med lave renter i Eurozonen er snart forbi

Inflationen i eurozonen faldt til 1,4 pct. i maj fra 1,9 pct. i april, men selv om det mindsker sandsynligheden for, at Den Europæiske Centralbank, ECB, og Nationalbanken vil lave hurtige renteforhøjelser, er tiden med lave renter alligevel snart forbi.

Arkivfoto. Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, vurderer, at chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, vil tage forsigtige skridt mod højere renter på ECB-rentemødet, der løber af stablen torsdag den 8. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

Det vurderer Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

- I USA er renten allerede blevet hævet flere gange, og den næste renteændring i eurozonen og Danmark vil sandsynligvis være opad, skriver Jacob Graven, der mener, at det er en opmuntrende udvikling.

- Det er i udgangspunktet positivt, da det afspejler, at europæiske økonomi er ved at lægge de seneste års krise bag sig.

Denne vurdering bliver underbygget af ledighedstal fra eurozonen, der viser den laveste arbejdsløshed i otte år.

- Ledighedsniveauet på 9,3 pct. er fortsat højt, men kurven er knækket, og europæisk økonomi bevæger sig nu i den rigtige retning, siger Jacob Graven.

Han vurderer, at chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, vil tage forsigtige skridt mod højere renter på ECB-rentemødet, der løber af stablen torsdag den 8. juni.

- Der vil Draghi sandsynligvis ikke længere sige, at renten om nødvendigt kan blive sat yderligere ned. Det betyder ikke, at en renteforhøjelse er lige om hjørnet dertil er inflationen alt for lav. Men det betyder, at renten efter al sandsynlighed har bundet ud, skriver han.

ECB har som mål, at inflationen i eurozonen skal være på 2 pct. om året. ECB's indskudsrente er i øjeblikket på minus 0,40 pct., mens banken samtidig køber obligationer for 60 mia. euro om måneden - begge værktøjer skal løfte inflationen.