Tiden er moden til at satse på USA

Økonomisk krise er ingen hindring for at starte virksomhed i USA. Tværtimod kan tidspunktet være det helt rigtige lige nu, mener iværksætter Lars Bergholdt, der netop er vendt hjem efter otte år med egen virksomhed i San Francisco.

Læs mere
Fold sammen
Danske virksomheder skal regne med, at det tager tid at etablere sig på det amerikanske marked. Og når først økonomien igen kommer op i gear, så er det for sent at kaste sig ind på markedet. Derfor er det med at komme i gang nu.

Det mener civilingeniør, HD i udenrigshandel og iværksætter Lars Bergholdt, der selv har prøvet at starte virksomhed op midt i den økonomiske afmatning, som fulgte i kølvandet på terrorangrebene 11. september 2001.

Lars Bergholdt ankom til USA, en uge efter at passagerflyene var braget ind i World Trade Center i New York og Pentagon i Washington.

Han arbejdede som divisionschef for det britiske markedskonsulenthus Frost & Sullivan, og planen var, at han skulle være med til at opbygge et nyt kontor i Silicon Valey. Men konsulenthuset ændrede planer og ville i stedet etablere sig i Texas.

”Da havde jeg imidlertid mødt min nuværende kone og havde absolut ikke lyst til at flytte med til Texas. Så jeg blev San Fransisco og klarede mig igennem ved forskellige konsulentjobs,” fortæller Lars Bergholdt.

Iværksætter ved tilfælde
Lidt ved et tilfælde begyndte han at hjælpe børnefamilier med at sætte sikkerhedslåger og andet sikkerhedsudstyr op i deres hjem. Lars Bergholdts kone er musiklærer, og det var via hende, at han kom i kontakt med familierne.

”I starten var det bare sådan noget, jeg gjorde som en vennetjeneste i weekenden, men jeg fik ret hurtigt en idé om, at der lå muligheder i at tilbyde en gennemgang af sikkerheden i private hjem og efterfølgende udføre de installationer og sikringer, der viste sig at være behov for. San Fancisco-området, hvor vi boede, er et område, hvor der er mange jordskælv, så jordskælvssikring samt almindelig indbruds- og tyverisikring, var det, jeg valgte at satse på”, fortæller Lars Bergholdt.

Op ad bakke
I begyndelsen var det dog en kamp op ad bakke at få virksomheden i gang.

”Tiden efter 11. september var svær med en markant afmatning af den amerikanske økonomi og næsten ingen investeringslyst. Jeg søgte finansiering hos flere etablerede långivere som Bank of America og Wachovia. Trods en professionel forretningsplan blev alle mine ansøgninger afvist, og jeg endte med at selv at finansiere min virksomhedsstart,” fortæller Lars Bergholdt, der i den første tid var glad, hvis han havde en kunder om ugen.

”Men jeg blev stædigt ved, og i perioden 2003-05, hvor der igen kom gang i økonomien, voksede vi til at blive en virksomhed med 200-300 kunder og et par mand ansat. Samtidig udviklede virksomheden sig stadig mere i retning af at blive et traditionelt sikkerhedsfirma, kombineret med jordskælvssikring og online salg af sikkerhedsudstyr”, siger Lars Bergholdt.

Virksomheden voksede altså støt og roligt, og det samme gjorde Lars Bergholdt familie. Med tre børn, hvoraf den ældste begyndte at nærme sig skolealderen, besluttede Bergholdt og frue sig for godt et år siden for, at rykke teltpælene op og flytte til Danmark.

”Havde vi ikke haft børn, var vi blevet i Californien, for jeg var rigtig glad for virksomheden, og det vi lavede. Men vi satte virksomheden til salg via en business brooker i slutningen af 2007, og den blev solgt sidste sommer med en pæn fortjeneste,” siger Lars Bergholdt, der nu er tilbage i Danmark, hvor han søger job.

Drop bekymringerne
Lars Bergholdt er ikke i tvivl om, hvad han vil råde danske virksomheder, der enten allerede er repræsenteret i USA eller overvejer at gøre det.

”Drop bekymringerne over finanskrisen og se at komme i gang. Trods recession blæser der nye vinde i USA. Med Obamas indtog i det Hvide Hus tror og håber et stort flertal af amerikanere på ny økonomiskvækst og en tilbagevenden til bedre tider. Den slags forventninger har det med at være selvforstærkene. Derfor mener jeg, at tiden nu for alvor er inde for dansk erhvervsliv til at planlægge en indgang til det amerikanske marked og sikre, at man er med på vognen, når økonomien igen vokser,” siger Lars Bergholdt.

I lighed med andre hæfter han sig især ved mulighederne på miljø- og energiområdet, men nævner også it- og biotek som områder, hvor især mindre og mellemstore danske virksomheder kan være med.