Svær balancegang for britisk finansminister

Den engelske finanspolitik balancerer mellem målet om at genskabe overskud på de offentlige finanser og håndteringen af en mulig recession.

Finansminister Philip Hammond. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brexit har kastet Storbritannien ud i akut økonomisk usikkerhed og risiko for teknisk recession. Både Bank of England, med centralbankchef Mark Carney i spidsen, og finansminister Philip Hammond har meldt ud, at de er klar til at tage alle nødvendige forholdsregler for at holde hånden under den britiske økonomi.

Philip Hammond forklarede i sidste uge, at bolden i første omgang ligger hos centralbanken, men finanspolitikken kan vise sig nødvendig for at holde hånden under økonomien.

Med den britiske rente på 0,5 procent og kvantitative lempelser for 375 milliarder pund er den pengepolitiske skure allerede er strammet temmelig meget.

Efter Brexit har Bank of England allerede lempet kapitalkravene til bankerne ved at sætte den kontracykliske buffer ned fra en halv procent til nul. Det betyder, at de britiske banker kan stille udlån for 150 milliarder pund mere end før.

»I øjeblikket er at renterne allerede er meget lave, så der er ikke så meget rum til at sænke renten. Tidligere har Bank of England virket nervøs ved at have negative renter, så der er nok kun plads til en eller to rentenedsættelser,« siger Scott Bowman, der er økonom i det engelske analysebureau Capital Economics.

Han forventer, at Bank of England vil sænke renten med 25 basispoint og udvide de kvantitative lempelser til 450 milliarder pund ved det næste rentemøde 4. august. Senere kan en sidste rentenedsættelse komme på tale.

Hvis det viser sig, at de pengepolitiske redskaber ikke er tilstrækkelige, er den britiske finansminister klar til at tage over. Han erklærede sig i sidste uge klar til at nulstille den engelske finanspolitik, hvis økonomien kræver det.

»Vi kan komme til at se nogle flere offentlige investeringer i infrastruktur og måske midlertidige skattelettelser for at prøve at stimulere økonomien midlertidigt,« siger Scott Bowman. Men han har svært ved at se finanspolitiske tiltag i samme størrelsesorden som, det sås efter finanskrisen. Ikke mindst fordi regeringen har meldt ud, at den arbejder på at skabe overskud på de offentlige finanser.

»Premeirminister Theresa May har meldt ud, at man stadig har målsætningen om at få overskud på de offentlige finanser, med nu bliver det skudt nogle år ud i fremtiden,« siger Scott Bowman.