Britisk vækst fortsat upåvirket af brexit

Den britiske økonomi lader fortsat ikke til at være ramt af briternes valg om at forlade EU. Men der er tegn på, at det blot er et spørgsmål om tid. Sådan vurderer økonomerne oven på offentliggørelsen af Storbritanniens bruttonationalprodukt, BNP.

Foto: ANDREW PARSONS. Det britiske BNP for andet kvartal steg mere end ventet, idet væksten blev opgjort til 0,6 pct. i forhold til første kvartal, viser en foreløbig opgørelse.
Læs mere
Fold sammen

Det britiske BNP for andet kvartal steg mere end ventet, idet væksten blev opgjort til 0,6 pct. i forhold til første kvartal, viser en foreløbig opgørelse. Der var ventet en stigning på 0,5 pct. ifølge estimater fra Bloomberg News. I første kvartal steg BNP på kvartalsbasis 0,4 pct.

»I det store hele har væksten i Storbritannien i første halvår vist sig at være ret upåvirket af EU afstemningen. Det ser dog ud til, at den tid er forbi,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

De fleste af de nøgletal, der er kommet fra Storbritannien, siden befolkningen i slutningen af juni stemte for en udmelding af EU, har ifølge Danske Bank-analytikeren peget i retning af, at britisk økonomi er ved at bremse markant op og endda risikerer at gå i bakgear. Forbruger- og erhvervstilliden er begge dykket, PMI-indeks er faldet markant, og boligtal tyder på en opbremsning på boligmarkedet.

Ser fortsat rentesænkning

»Selv om der er tale om såkaldte bløde nøgletal, der ikke nødvendigvis munder ud i en lige så negativ effekt i de reelle hårde nøgletal, så tror vi, at den britiske centralbank føler sig nødsaget til at lempe pengepolitikken ganske betydeligt for at holde hånden under økonomien, når de mødes i næste uge,« vurderer han.

Hos Sydbank lyder analysen ligeledes, at onsdagens positive vækstnyheder fra Storbritannien vil være midlertidige.

»Brexit-afstemningen lå blot en uge før afslutningen af andet kvartal. Vi har derfor endnu til gode at se den fulde effekt af briternes ønske om at forlade EU,« påpeger Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank, i et notat.

Sydbank-analytikeren vurderer, at Storbritannien vil havne i en mild recession. Samtidig ser også han, at den engelske centralbank, Bank of England, vil sænke renten trods de positive BNP-tal.

»Vi forventer fortsat, at Bank of England lemper pengepolitikken på rentemødet den 4. august. Styringsrenten i Storbritannien har kurs mod nul, som flere europæiske lande har haft i flere år,« pointerer Kim Blindbæk.