Skats brug af retssager skal stækkes

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) indfører nye restriktive regler for Skats anke af tabte retssager mod borgerne i snarlig Retsikkerhedspakke II

»Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, hvis sager får lov til at køre igennem flere retsinstanser, uden at der er tilstrækkeligt grundlag for det,« mener skatteminister Karsten Lauritzen. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil indføre nye og skrappere regler for, hvornår Skat kan anke retssager mod borgerne, som Skat allerede har tabt én gang. Indgrebet bliver en del af regeringens Retsikkerhedspakke II, som er lige på trapperne.

Karsten Lauritzen er inspireret til at indføre nye og skrappere retningslinjer af en nylig afsluttet retssag mod erhvervsmanden Peer Kølendorf. Kølendorf vandt i februar en sag rent med fem dommerstemmer mod nul i Højesteret. Skat afkrævede Kølendorf en erstatning på 144 mio. kr., fordi han efter Skats mening burde have opdaget omfattende momssvindel, som ledelsen i hans tidligere virksomhed Comitel International havde gennemført.

Dommen i Højesteret faldt et år efter, at Peer Kølendorf havde vundet retssagen i Østre Landsret lige så rent med dommerstemmerne tre-nul. Trods det klare nederlag til Skat i landsretten valgte Kammeradvokaten på Skats vegne at anke dommen til Højesteret og tabte den altså med et brag for nylig.

»Jeg ser det ikke som et problem, at Skat taber sager. Men det er et retssikkerhedsmæssigt problem, hvis sager får lov til at køre igennem flere retsinstanser, uden at der er tilstrækkeligt grundlag for det,« skriver Karsten Lauritzen i en mail til Berlingske.

Klare retningslinjer

»Der er behov for, at vi udstikker nogle klare og mere restriktive retningslinjer for, hvornår Skat anker sager. Det vil også blive en del af Retsikkerhedspakke II, som kommer inden længe,« skriver skatteministeren, som endnu ikke ønsker at give detaljer, om hvordan indskrænkningen af ankemuligheden skal strikkes sammen.

Hidtil har reglerne været sådan, at Skat kun må anke sager af principiel karakter og sager af en vis størrelse. Men hertil indvender Cepos’ chefjurist Henriette Kinnunen: »Det hjælper jo ikke noget, hvis Skat vurderer alle sager som principielle.

Hun foreslår, at skatteministeren simpelthen forbyder Skat at anke sager mod borgerne, som Skat én gang har tabt. »I skattesager er det allerede fra start Skat, der har serveretten i forhold til, om en sag skal rejses og på hvilke præmisser. Skat bør derfor tilskyndes til at gøre sit arbejde godt nok fra starten, så deres sager kan holde hele vejen til Højesteret uden at lide nederlag på vejen. Det er ikke et urimeligt krav, men det sker desværre ikke i virkelighedens verden, hvor Skat gerne prøver grænserne af,« siger Henriette Kinnunen.

Skatteministerens varslede indgreb i Skats ankemuligheder kan ses som en bet for Kammeradvokaten, som har rådgivet Skat i sagen mod Peer Kølendorf og ført sagen i såvel Østre Landsret som i Højesteret. Ifølge Peer Kølendorf har partner hos kammeradvokaten Boris Frederiksen udtalt, at Østre Landsret har »misforstået« sagen.

Skatteombudsmand på vej

Kammeradvokatens ledende partner Tomas Ilsøe Andersen siger til skatteministerens varslede opstramning at Skats ankemuigheder: »Vi har ikke – og skal ikke have – nogen mening om, hvordan ankemulighederne skal være, for det er en politisk beslutning. Og vi er ikke beslutningstagere, men juridiske rådgivere. Hvis en klient ikke vil anke en sag, skal vi bestemt ikke have nogen anden holdning,« skriver han i en mail.

Udover mere restriktive retningslinjer for, hvornår Skat kan anke retssager, ventes regeringen med Retssikkerhedspakke II at genindføre fondes og virksomheders mulighed for at få dækket omkostninger til retssager i nogle tilfælde. En ny skatteombudsmand er et andet nyt element i Retssikkerhedspakke II.