Skat freder momsskyldnere

Eksperter kalder det kritisabelt, af Skat har indstillet opkrævning af moms for milliarder hos virksomheder, som ikke frivilligt betaler.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skat har i et år undladt at opkræve moms og A-skatter hos virksomheder, som ikke frivilligt foretager de lovpligtige indberetninger. Derfor mangler der nu anslået 2,8 milliarder kroner i statskassen, skriver Jyllands-Posten.

Flere eksperter kritiserer Skat for ikke at have lavet såkaldte foreløbige fastsættelser siden sidste sommer. Fastsættelserne bruges til at skønne, hvad virksomheder, som ikke selv indberetter og betaler moms og A-skat, skal betale.

Problemer med Skats renteberegning har sat en stopper for opkrævningen. Det forventes, at der er en pukkel på 109.000 foreløbige fastsættelser, hvor virksomheder skal betale 2,8 milliarder kroner.

»Det er ret vildt, at der mangler så mange penge i statskassen. Der er ingen tvivl om, at det vil medføre tab for statskassen, for jo længere tid der går, jo større er risikoen for, at nogle virksomheder går ned og ikke kan betale,« siger Robert Mikelson, der er leder af skatteafdelingen hos advokatfirmaet Maqs Law Firm.

Og momssvindlere har kronede dage, påpeger formanden for de danske Insolvensadvokater Pernille Bigaard, der frygter, at en del af gælden til statskassen aldrig vil blive betalt.

»Momssvindlere har fået arbejdsro, og det gør det selvfølgeligt sværere efterfølgende at opklare, hvad der er sket. Sandsynligheden for, at virksomheder, som ikke indberetter moms, har sat penge til side til Skat, er nok meget lille,« siger Pernille Bigaard.

Jens Sørensen er inddrivelsesdirektør i Skat, og han erkender, at det kan koste statskassen penge.

»Der vil altid være en risiko, når der går lidt tid, siger han.

Jens Sørensen understreger dog samtidig, at Skat vil sætte ekstra ressourcer ind mod dem, der hidtil har haft fred.

»Der er grund til at tro, at pengene kommer i kassen,« siger han til Jyllands-Posten.