Renten tager forskud på langvarig krise

Renten fortsætter nedad og begynder dermed at indregne en længere periode med lav vækst og inflation. Aktiernes store stigning de senere år er derimod sket ud fra en forventning om, at bedre tider er på vej, og at virksomhederne snart begynder at tjene flere penge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faldende oliepriser, som dæmper inflationen, skuffende tal for væksten i Europa, og den forsatte internationale uro banker renten ned, nærmest dag efter dag.

Udviklingen er særlig markant i Tyskland, hvor de ti-årige renter nu er nede under én procent for første gang nogensinde. Det svarer til, at kursen på disse tyske obligationer nu er over 150. På obligationer med løbetid under tre år er renten derimod negativ, sådan at det koster penge at købe og eje disse obligationer.

Også herhjemme falder renten, hvorfor en statsobligation med løbetid til 2023 og en pålydende rente på 1,5 procent nu kun giver 1,07 procent i årlig rente.

Obligationschef Simon Fasdal fra Saxo Bank siger, at en rente, der er så lav som én procent eller mindre endnu, ikke ser specielt interessant ud, hvis man skal placere sparepenge.

»Det er derfor mere af nød end af lyst, at mange køber disse obligationer, der har en så lav rente. Køber man obligationer med kortere løbetid, er renten endnu lavere, og i visse tilfælde negativ. Derfor er der en masse pensionskasser og andre store investorer, som presses til at købe de obligationer, der bare giver lidt i rente,« siger Simon Fasdal.

Han tilføjer, at der tilmed ikke er det mindste tegn på inflation i Europa. Tvært imod ser inflationen ud til at fortsætte med at aftage.

»Derfor vil Den Europæiske Centralbank (ECB) næppe sætte renten op det første lange stykke tid. Før kunne de første rente­forhøjelser skimtes måske to år ude i horisonten. Men nu er det snarere om tre til fire år, at ECB tidligst begynder at sætte sin rente op,« vurderer Simon Fadal.

Det er især manglen på inflation i Europa, der har fået de europæiske renter til at falde. Men med de seneste nøgletal fra eurozonen, ser det desværre ud til, at væksten også går ned i gear. Det er medvirkende til at presse renterne yderligere ned.

Geopolitiske kriser i Mellemøsten og mellem Ukraine og Rusland har også givet anledning til en søgning efter sikre obligationer fra Danmark, Tyskland eller USA på det sidste.

De faldende renter tyder på, at ejerne af obligationer er ved at tage forskud på en længere periode med lav vækst og inflation. Men aktierne er over de senere år steget ganske meget i kurs på en forventning om, at der er bedre tider på vej, hvor indtjeningen bliver større.

»Så der er nogle skævheder i markedet. Om det er obligationerne eller aktierne, der vinder, ved vi ikke endnu,« siger Simon Fasdal.

Også renten i Frankrig, Irland og Spanien faldt stort torsdag. Den franske ti-årige rente faldt til bare 1,39 procent.