Lavvæksten har bidt sig fast i Europa

Mange havde håbet på bedre tider i Europa i år. Men det ser ud til, at fremgangen trækker ud og måske først for alvor vil vise sig til næste år eller senere endnu.

Mange havde håbet på bedre tider i Europa i år. Men det ser ud til, at fremgangen trækker ud og måske først for alvor vil vise sig til næste år eller senere endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuffende. Endnu en periode med svag vækst. Tilmed i alle de tre største økonomer i eurozonen, Tyskland, Frankrig og Italien. Men også hvis blikket rettes mod de 18 eurolande under ét, er der dårligt nyt. Her er væksten nu nede på det laveste niveau siden kriseåret 2009, da velstanden raslede ned med en historisk fart på 4,4 procent.

Sølle 0,0 procent lå væksten på i andet kvartal, når den måles i forhold til kvartalet før. Det er mindre end i begyndelsen af året, da fremgangen var på 0,2 procent, og det er også mindre end ved udgangen af sidste år, hvor der var en vækst på 0,3 procent. Så trods gentagne håb om, at bedre tider er på vej, ruller udviklingen lige nu i den gale retning, viser nye tal fra Eurostat.

Det sætter endnu engang fokus på, at opsvinget i Europa er både »svagt og skrøbeligt«, som præsidenten for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har sagt flere gange.

I Tyskland, som er en livsnerve for dansk eksport, faldt bruttonational­produktet med hele 0,2 procent i andet kvartal. Det skal dog ses på baggrund af en pæn fremgang kvartalet før, hvor den milde vinter holdt gang i en masse byggeaktiviteter.

Alligevel betegnes de nye tal som skuffende og negativt påvirket af konflikten med Rusland og den aftagende vækst i Kina og andre udviklingslande, som sætter tysk eksport under pres. Den tyske centralbank, Bundesbank, venter dog en vækst på 1,9 procent for hele 2014 og centralbankens chef, Jens Weidmann, har netop sagt, at han »mere eller mindre« står fast ved den prognose, selv om krisen med Rusland omkring Ukraine kan trække ned.

I Frankrig, som er eurozonens næststørste økonomi, er tilstanden værre. Den økonomiske situation beskrives af flere som direkte miserabel med dårlig konkurrence­evne, faldende produktivitet, store underskud, og – endnu værre – ingen særlig vilje til at lave tingene om.

Væksten i andet kvartal var på 0,0 procent, hvorfor finansminister Michel Sapin nu har halveret skønnet for hele året fra 1,0 til 0,5 procent. Underskuddet på de offentlige finanser vil komme op på fire procent af BNP, hvilket er mere end de tre procent, som EU tillader.

Den socialistiske franske præsident, François Hollande, som kom til magten for to år siden, og hvis popularitet er i bund, kæmper dermed en sej kamp for at skabe mere tilllid til fremtiden, som kan løfte forbruget, mens han skærer ned på de offentlige budgetter.

François Hollande udtalte i sidste uge, at det er Tyskland, »som bør gøre meget mere for at skabe fremgang i de 18 eurolande«.

»Tysklands store overskud og finansielle situation sætter dem i stand til at gøre mere,« sagde han.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea vurderer også, at opsvinget er skrøbeligt.

»Derfor vil ECB fortsætte med at give kunstigt åndedræt til de skrantende europæiske økonomier lang tid endnu. Først et godt stykke inde 2015 vil banken begynde overhovedet at overveje at sætte renten op,« siger han.

Chefkonsulent Allan Sørensen fra Dansk Industri (DI) kalder også væksten for »meget svag«.

»Så der skal ikke meget til, før vi løber ind i en periode med stilstand eller ligefrem tilbagegang,« siger han.

Der er dog også enkelte gode nyheder i de nye tal. Både Holland, Østrig og det kriseramte Finland er tilbage på vækstsporet. Finland har ellers været hårdt ramt og er det nordiske land, som er mest udsat i en handelskrig mellem Rusland og EU. Op mod ti procent af Finlands eksport går således til Rusland, hvorfor kombinationen af afmatning i russisk økonomi og Ruslands sanktioner mod EU rammer Finland som en stenhård knytnæve.