Professor: Fastkurspolitik har skadet os

Der udkæmpes i disse dage en større kamp om den danske krone, som kan ende med, at fastkurspolitikken fra 1982 må opgives. Men det kan gå hen at blive en fordel for Danmark, vurderer en professor.

Er Danmarks fastkurspolitik kun en fordel? Det mener en professor ikke nødvendigvis, at den har været hele tiden. Foto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske fastkurspolitik får normalt stor ros fra alle sider. Men de seneste ti år er der kommet en række eksempler på, at det danske system, hvor kronen holdes på en fast kurs over for euroen, har været til direkte skade og været med til at destabilisere dansk økonomi. Så fastkurspolitikken er ikke længere nogen mirakelkur, der er en sikker garant for stabilitet og gode tider herhjemme, vurderer en professor.

Der er ellers stort set ingen økonomer herhjemme, der kritiserer den danske valutapolitik, som har været en hjørnesten i den økonomiske politik siden 1982. Det er faktisk blevet noget nær tabu at sige selv mindre kritiske ting om den danske fastkurspolitik.

Men nu peger professor Thomas Barnebeck Andersen ved Syddansk Universitet på tre konkrete eksempler, hvor fastkurspolitikken har gjort mere skade end gavn.

Første eksempel er fra 2005 og 2006, hvor finanspolitikken var alt for lempelig. Det betød, at dansk økonomi kogte over med mangel på arbejdskraft og en arbejdsløshed under 50.000 personer.

Dengang blev vi som følge af vores fastkurspolitik tvunget til at holde renten alt for lav, hvilket var med til at skabe en gigantisk boligboble, som er en vigtig årsag til den aktuelle meget lange og dybe nedtur for dansk økonomi.

»Havde vi dengang haft en flydende valutakurs, kunne pengepolitikken være strammet, og renten sat op, så vi havde fået en mere stabil udvikling, og formentlig havde undgået den meget store overophedning i 2006,« siger Thomas Barnebeck Andersen.

Andet eksempel er fra 2008, hvor der opstod pres mod den danske krone, og renten blev sat op – midt under den værste krise i 75 år. Fastkurspolitikken dikterede en rentestigning, netop mens økonomien tørstede efter det stik modsatte – en rentesænkning.

»Det skabte stor usikkerhed og fandt tilmed sted, lige før en masse boligejere skulle have omlagt deres F1-lån.

Det var med til at gøre krisen dybere herhjemme. Flere andre lande var i en helt anden situation. De kunne sætte renten ned og fik derfor en svagere valutakurs, som stimulerede eksporten og understøttede efterspørgslen.«

Tredje eksempel, som Thomas Barnebeck Andersen trækker frem, er den nuværende situation, hvor vi har fået en lavere rente, end vi burde ud fra rent økonomiske forhold. Der er endda negative renter flere steder, hvilket skader det finansielle system.

Men der er også opstået et uheldigt opadgående pres på kronen, som kan blive vanskeligt at stoppe, og som presser Danmarks Nationalbank til at tage en række højst utraditionelle tiltag.

Thomas Barnebeck Andersen ønsker ikke at vurdere, om Danmark så med fordel skal slippe kronen fri og droppe det 34 år gamle fastkurssystem.

Men han har netop gennemført en større analyse, som viser, at f.eks. Sverige, Storbritannien, Polen og andre lande, som har en flydende valutakurs, er kommet bedre gennem de senere års krise end lande som Danmark, der har en fast valutakurs.

»Man kan ikke entydigt sige, at nogle valutakurssystemer er klart bedre end andre. Der er fordele og ulemper ved alle systemer, men fastkurspolitikken har været problematisk for Danmark de seneste ti år.«

Thomas Barnebeck Andersen peger også på, at den danske debat om den faste kronekurs har udviklet sig til lidt af et traume.

»Tyskland fik i 1920erne hyperinflation, som har skabt en voldsom frygt for inflation i Tyskland. Men Danmark har fået et lignende traume, fordi devalueringerne i 1970erne, mens Anker Jørgensen (S) var statsminister, skabte voldsomme økonomiske problemer. Vi har fået indkodet i den kollektive psykologi, at en opgivelse af fastkurssystemet vil lede til alverdens problemer. Men det er selvfølgelig ikke tilfældet. Andre lande lever fint med flydende valutakurser.«

Professoren mener, at det nuværende system giver god mening, hvis vi skal indføre euroen herhjemme, og vi bevæger os i den retning. Beslutter vi os for aldrig at træde ind i euroen, så burde vi nok overveje, om vi på længere sigt er bedre tjent med at lade den danske kronekurs flyde mere frit under en inflationsmålsstyring, så vi får større frihedsgrader i pengepolitikken til at sætte renten op og ned, når det er nødvendigt. Også selv om en overgang fra det nuværende system til et nyt kan give lidt bølgegang i begyndelsen, vurderer professoren.