Lars Rohde: Vi tjener på kronekampen

Danmarks Nationalbank og dermed den dansk statskasse tjener ind til videre store summer på presset mod kronen. Udlandet sætter således penge i Nationalbanken til en negativ rente, fremhæver kronens vogter, Lars Rohde.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Presset mod den danske krone kan gå hen og blive en indbringende forretning for Danmarks Nationalbank. Der vælter således penge ind i Danmark og de udenlandske investorer skal i de fleste tilfælde betale 0,75 procent i årlig rente for at pengene placeret i Danmarks Nationalbank.

Det fastslår kronens vogter, nationalbankdirektør Lars Rohde, i et interview med Berlingske Business.

Er det lige nu 0,75 procent gange valutareserven på 550 mia. kr. om året, Danmark høster i gevinst på presset mod kronen?

»Ja, vi tjener på dette her. Vi får jo 0,75 procent i rente for at lånet penge af systemet, og de penge placerer vi så i pengemarkedet og på steder, hvor renten er lidt mindre negativ end herhjemme, eller måske lige frem positiv. Så budskabet til både udenlandske og hjemlige investorer er, at det vil koste og medføre tab at gå op mod kronen.«

Til gengæld frygter Lars Rohde, at den ultra lave rente vil puste prisen på alle mulige aktiver så som boliger, aktier med videre op i pris.

»Det er altid den risiko ved at holde renten lav, at jagten på afkast tager til, og det kan slå igennem flere steder og skabe uholdbart høje priser på boliger eller andet. Så bobler er en risiko, der skal holdes øje med,« siger Lars Rohde.

Økonomiminister Morten Østergaard (R) vurderer at fastkurspolitikken er og har været til stor gavn for Danmark.

»Jeg kender ingen, der ville drømme om at overveje noget andet. Fastkurspolitikken er sammen med en ansvarlig, økonomisk politik og reformvilje hovedhjørnestene i den stabilitet og respekt der er omkring dansk økonomi. Fastkurspolitikken er derfor et aktiv og hævet over enhver diskussion,” siger han.

Mener ministeren, at behovet for en indtræden i euroen er forstærket af den seneste tids begivenheder?

»Alle kender den Radikale holdning til euro-deltagelse, men det er ikke et aktuelt spørgsmål og har intet med det aktuelle pres på den danske krone at gøre. Den aktuelle udfordring er at sikre, at kronen ikke bliver for stærk. Det er en ganske anden situation end de tilfælde, hvor der har været valutakriser og pres for en svækkelse af kronen i forhold til euroen. Euromedlemskab skal bedømmes på de langsigtede fordele, især i perioder, hvor der er tendens til at kronen svækkes, men det er altså slet ikke aktuelt. Jeg har fuld tiltro til, at Nationalbanken kan forsvare den danske krone og fastkurspolitikken, som man har gjort det siden 1982.«

 

Laes mere