Spekulanter satser stort på kroneknæk

Flere store udenlandske investorer tvivler på, at nationalbankdirektør Lars Rohde får succes med at holde kronen fast over for euroen. Derfor satser de store summer på, at kronen snart skyder i vejret med ekspresfart.

Et større drama udspiller sig i disse dage omkring den danske krone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Et større drama udspiller sig i disse dage omkring den danske krone. Flere store udenlandske investorer kalder således de fire danske rentenedsættelser for »usædvanlige« og »besynderlige«. De tror, at den danske fastkurspolitik lakker mod enden, og at Danmarks Nationalbank er ved at miste kontrollen over kronen.

GRAFIK: HVAD SKER DER HVIS FASTKURSPOLITIKKEN OPGIVES

Paul Lambert, der er leder af valutaafdelingen hos Insight Investment, der forvalter en formue på mere end 483 milliarder dollar, siger således til den højt respekterede amerikanske finansavis, The Wall Street Journal, at han sandsynligvis snart begynder at satse store summer på, at den danske fastkursaftale bryder sammen.

Så vil han enten tjene på en stigende kronekurs eller på andre udsving på valutamarkedet, som et dansk brud med euroen kan sætte i gang.

En anden valutastrateg, Neil Mellor fra BNY Mellon, kalder det for »meget usædvanligt«, at en nationalbank sætter renten ned fire gange på ganske kort tid for at forsvare en valuta.

»Jeg har nu en klar følelse af, at Danmarks Nationalbank kan blive presset til at opgive sin fastkurspolitik,« siger han.

Herhjemme vurderer cheføkonom Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank, at de seneste tiltag fra Danmarks Nationalbank endnu ikke har haft den ønskede effekt. For at forsvare kronen er renten sænket fire gange lige som al salg af statsobligationer er stoppet.

»Men der vælter stadig penge ind i landet. Siden renten blev sat ned torsdag i sidste uge er der strømmet 41 milliarder kroner ind i Danmark, der styrker kronen.

Alene de første dage i februar er der kommer 26 milliarder, efter at der kom 106 milliarder i hele januar. Så det ser ud som om, at det ikke virker at sætte renten ned. Der skal meget mere til, før det får en virkning,« siger han.

Mere på vej fra Rohde

Økonom Niels Rønholt fra Jyske Bank vurderer også, at der vil kommer flere tiltag, der skal svække kronen.

»Det vil sandsynligvis ske ved, at Danmarks Nationalbank sælger endnu flere kroner på valutamarkedet, fordi grænsen for, hvor langt renten kan komme ned, nærmer sig. Meget negative renter skader det finansielle system,« siger han.

Den danske krone lå fredag tæt på kurs 7,4438 over for euroen, hvilket sådan set er en fin kurs, der ikke burde skabe dybe panderynker hos Danmarks Nationalbank.

Problemet er bare, at ingen ved, om det er Danmarks Nationalbank, der holder kronen nede med løbende interventioner, eller om det er valutamarkedet, der styrer kursen.

Det opadgående pres mod kronen er kommet, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) annoncerede, at de indleder massive opkøb af euroobligationer fra og med marts.

ECB vil købe obligationer for 1.140 milliarder euro frem til næste efterår, og det presser renterne ned i eurolandene og styrker den danske krone, hvis ikke Danmarks Nationalbank gør noget tilsvarende.

Mange har også kastet sig over kronen, efter at Schweiz for nylig opgav sin faste binding til euroen.

Danmark og Schweiz kan ikke umiddelbart sammenlignes, men det viser alligevel, at det med mellemrum kan give store gevinster at satse på, at en valuta opgiver sin faste binding til en anden møntfod.

Det er første gang herhjemme, at der er et massivt opadgående pres på den danske krone.

Før har det normale været, at kronen blev presset ned i kurs, og at Danmarks Nationalbank derfor måtte sætte renten op for at forsvare kronen.