Pape løfter sløret for skatteudspil – vil i praksis sløjfe danskernes høje elafgift

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil senere onsdag præsentere partiets skatteudspil. Men i en kronik i Jyllands-Posten åbner han allerede for, hvad det vil indeholde. Elafgifter, kontanthjælpsloft og dagpenge er på programmet.

»Jeg foreslår i dag, at vi øger beskæftigelsesfradraget med 7,1 milliarder kroner. Genindfører kontanthjælpsloftet, fordi der skal være en grænse for, hvad man kan få i offentlige ydelser. Stopper regeringens stigninger i dagpengene, fordi det er forkert, at man kan få flere penge som offentligt understøttet ledig end ved at gå på arbejde,« skriver K-formand Søren Pape Poulsen i Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er blå bloks anden og seneste statsministerkandidat, og senere i dag onsdag vil den nyslåede bejler til posten præsentere partiets skatteudspil.

Men i en kronik i Jyllands-Posten løfter Pape sløret for nogle af de ting, partiet vil have lavet om.

»Jeg foreslår i dag, at vi øger beskæftigelsesfradraget med 7,1 milliarder kroner. Genindfører kontanthjælpsloftet, fordi der skal være en grænse for, hvad man kan få i offentlige ydelser. Stopper regeringens stigninger i dagpengene, fordi det er forkert, at man kan få flere penge som offentligt understøttet ledig end ved at gå på arbejde,« skriver K-formanden.

Dertil sætter Søren Pape Poulsen fokus på én af de ting, der med høj sandsynlighed berører mange danskere i øjeblikket.

Nemlig de elpriser, der har ligget på et historisk højt leje de seneste år, og som for ganske nylig har slået rekorder – ikke bare i Danmark, men i stort set hele Europa.

0,0040 kroner

I sidste uge blev den gennemsnitlige danske elprisrekord slået på børsen Nord Pool, det fælles nordiske spotmarked. Prisen lød på 2,7 kroner pr. kilowatt-time. Dertil blev det højeste prishop på børsen nogensinde set tirsdag aften, 4,1 kroner pr. kilowatt-time. De tal er uden skatter og afgifter.

De Konservative vil have den danske elafgift sænket markant. Den er en af grundene til, at danskerne betaler nogle af de højeste samlede elpriser i Europa.

I forbindelse med reformprogrammet »Danmark kan mere I« blev S-regeringen og aftalepartierne enige om, at den danske elafgift gradvist skulle sænkes fra 90 øre pr. kilowatt-time til 43 øre pr. kilowatt-time i 2030.

Men Pape og De Konservative vil sænke afgiften til EUs minimumssats – 0,4 øre pr. kilowatt-time for virksomheder og 0,8 øre for husholdninger – altså i praksis næsten en afskaffelse.

Formanden for De Konservative skriver i Jyllands-Posten, at hans partis »fuldt finansierede« udspil vil betyde, at en »helt almindelig arbejderfamilie« får mindst 11.200 kroner mere mellem hænderne om året.