Ny forskerskat vil ramme Superliga

Regeringen vil stoppe fodboldstjernernes mulighed for at udnytte den lave danske forskerskat. I stedet skal udenlandske forskere have større skatterabat.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal være bedre til at holde på de gode hjerner og kloge hoveder. Derfor vil skatteminister Troels Lund Poulsen (V) nu tilbyde lavere skat i endnu længere tid til de udenlandske eksperter, der kommer til Danmark for at arbejde.

Til gengæld skal det være slut med lukrative skattefordele til professionelle fodboldspillere og idrætsfolk, der i dag også kan udnytte den særlig lave skattesats. Det skriver Politiken.

- Vi er nødt til at kunne tiltrække og fastholde de medarbejdere, der er behov for. I min optik er det ikke professionelle idrætsudøvere - de skaber jo ikke arbejdspladser i Danmark, siger ministeren.

I dag slipper højtlønnet udenlandsk arbejdskraft med enten at betale 25 procent i skat de første tre år, de arbejder i Danmark - eller 33 procent i de første fem år. Men det er en skattemæssig "Berlinmur", der holder for mange eksperter væk fra Danmark, mener regeringen.

For at finansiere en ekstra skattelettelse til de kloge hoveder vil regeringen stoppe skatterabatten for de udenlandske sportsfolk, der kommer til landet.

En beslutning, der vil få alvorlige konsekvenser, advarer den professionelle sportsverden. For dermed vil de store profiler vælge Danmark fra, og det vil blandt andet svække fodboldklubbernes konkurrenceevne og vækstmuligheder.

Ud af de næsten 2900 personer, der i dag arbejder under forskerordningen, er de 152 fra kulturens og sportens verden.

Afskaffes ordningen, vil man fortryde det om fem år, mener Morten Mølholm, kommunikationschef i Danmarks Idræts-Forbund.

Til gengæld jubler erhvervslivet.

- Mange eksperter kommer slet ikke til Danmark, fordi den lave skat kun gælder i tre år, siger Tine Roed, direktør i DI.

/ritzau/