Momsfrister bør forlænges yderligere

Levende virksomheder er mere værd end døde. Derfor bør regeringen udskyde indbetalingerne af A-skat og moms i forbindelse med Erhvervspakken for små og mellemstore virksomheder.

Læs mere
Fold sammen
Hvis fristen for at indbetale moms og A-skat ikke forlænges yderligere, vil det koste en række små og mellemstore virksomheder livet, frygter Håndværksrådet. Regeringen holder i dag møde om sin Erhvervspakke til små og mellemstore virksomheder.

- Det er åbenlyst for alle, at staten har en stor interesse i at sunde virksomheder kommer gennem krisen. Vi må ikke havne i en situation, hvor det reelt er staten, der går ind og begærer virksomheder konkurs, fordi ordningen ikke bliver forlænget, siger Niels-Erik Lundvig, formand for Håndværksrådet.

En rundspørge til nogle få medlemmer af ErhversBladet.dks ErhvervsPanel giver blandede indikationer af virksomhederne egne ønsker. Ikke alle ser forlængede frister som en god idé.

Forlænger dårligdomme

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig ide og kan kun forlænge virksomheders dårligdomme og skabe både uro og ulig konkurrence, hvilket jeg kender til fra transportbranchen, som jeg beskæftiger mig med, lyder det fra Vagn Skytte Jørgensen, direktør i Haderslev-virksomheden Transport Mæglerne. Virksomheden lever af at formidle transportvirksomheder.

Risikoen ved en fornyelse af særreglen er, at uundgåelige konkurser ender med at blive endnu større. Samtidig får de sunde virksomheder større tab, fordi de dårlige virksomheder får lov at handle videre, forklarer Claus Allerup, direktør i kreditvurderingsvirksomheden Soliditet.

-    Man er nødt til at skelne mellem sunde og ikke-sunde virksomheder. Der er ingen tvivl om, at likviditet er alfa og omega, når man driver virksomhed. Bankerne har ikke den risikovillighed, der skal til i øjeblikket. Derfor vil det have en kæmpe betydning for de sunde virksomheder, som overlever. Derimod vil de virksomheder, som burde være gået konkurs, blot få forlænget fristen. Det er et tveægget sværd, siger Claus Allerup.

Du kan læse mere om de forlængede frister for indbetaling af moms og A-skat på SKATs hjemmeside.

Ønske om kautionsordning

Håndværksrådet ser gerne, at regeringen også gennemfører en forbedring af vækstkautionsordningen, som formidles af Vækstfonden.

- Problemet er ikke løst af de bankpakker og vækstinitiativer, vi hidtil har set. Derfor bør muligheden for at få en kaution fra Vækstfonden og udskyde betalingen af A-skat og moms være en del at den vækstpakke, regeringen sætter i værk, siger Niels-Erik Lundvig.