Ledighedstal ikke nødvendigvis tegn på bedring

Man skal passe på med at overfortolke faldet i antallet af nytilmeldte ledige i USA, skriver Handelsbanken i en kommentar. For intet er som det plejer at være.

Læs mere
Fold sammen
Der var godt nyt til verdens aktiemarkeder fra USA, da tallet af nytilmeldte ledige for den forgangne uge blev offentliggjort torsdag eftermiddag dansk tid. De 522.000 nytilmeldte ledige, der blev meldt om, var nemlig lavere end analytikernes forventninger på 553.000.

Men det er ikke nødvendigvis et tegn på, at det amerikanske arbejdsmarked er i bedring, skriver Handelsbanken i en kommentar.

- Man skal dog passe på med at overfortolke tallene i retning af, at vi er begyndt at se en markant bedring på arbejdsmarkedet. Således er tallene,der korrigeres for sæsonudsving, kraftigt påvirkede af et brud med det normale sæsonmønster i antallet af nye ledige, skriver cheføkonom Jes Asmussen.

Det store fald i nye ledige i uge 28 er således påvirket af, at det af sæsonmæssige årsager traditionelt er en uge med mange nye ledige. Den tradition kan være ophævet af den aktuelle recessionsdrevne store ledighed, forklarer økonomen.

- Med ovennævnte in mente er der derfor også stor sandsynlighed for, at vi vil se en tilsvarende korrektion i den modgående retning i de kommende uger, så vi skal formentlig et par uger frem før end, at vi kan vurdere, om der egentlig er tale om nogen nævneværdig forbedring på arbejdsmarkedet, ud over den stabilisering på et svagt niveau, vi har set i de seneste stykke tid. Overordnet set tror vi fortsat på, at vi har lagt den værste panikstemning med hensyn til fyringer bag os, men derfra så at begynde at tro på, at vi står over for en snarlig stigning i beskæftigelsen, mener vi, er meget optimistisk, skriver Jes Asmussen.

Antallet af nytilmeldte ledige i uge 27 blev opjusteret til 569.000 fra oprindelig udmeldte 565.000.

RB-Børsen