Kryptopenge for 20 mia. dollar er væk

Op mod en femtedel af al kryptovaluta er gået permanent tabt, fordi ejerne har mistet deres kodeord, og der er umuligt at skabe sig en ny adgang. Derfor er det opstået en ny branche for »kryptojægere«, som forsøger at hjælpe med at genskabe eller genfinde koderne.

Foto: Dado Ruvic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver The Wall Street Journal.

Det er analysfirmaet Chainanalysis, der har regnet sig frem til, at en femtedel af kryptovalutaerne er tabt på denne vis, og andelen tegner sig for en værdi af 20 mia. dollar, anslås det.

Det er især Bitcoin, som er gået tabt, fordi det er den ældste valuta. Når man køber en bitcoin opbevares data omkring transaktionen i en »wallet«, en digital tegnebog, som kan åbnes med en PIN-kode, men i modsætning til de PIN-koder, man får af banken, er der ikke noget sted at gå hen, hvis man mister eller glemmer sin kode, skriver avisen.

Da en bitcoin var omkring 10 dollar værd i starten af 2010erne, var ejerne måske ikke helt så opmærksomme på at gemme deres koder med omhu, men i dag hvor bitcoinen er mere end 6.000 dollar værd, kan det betyde, at det kan være mange penge værd, hvis man finder sin mistede PIN-kode igen.

Ifølge avisen er der på den baggrund tilbydes der forskellig hjælp til med meget varierende succesrate at genfinde tabte tabt kryptovaluta, herunder via hypnose, gennem kodebrydning, ved genskabelse af tidligere slettede filer og gennem analyse af blockchainen.