Kinesiske stålproducenter opfordrer til gengæld for USA's straftold

Kinas stål- og metalbrancheforeninger opfordrer ifølge Reuters fredag de politiske ledere i Beijing til at gengælde den amerikanske straftold på import af aluminium og stål.

Kinas stål- og metalbrancheforeninger opfordrer ifølge Reuters fredag de politiske ledere i Beijing til at gengælde den amerikanske straftold på import af aluminium og stål. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Samtidig skriver en af Kinas mest læste aviser, at landet ikke vil acceptere at blive mobbet af trusler om en handelskrig med verdens største økonomi.

Kinas ledende industriorganisationer advarer i den hidtil mest eksplicitte trussel i den allerede eskalerende handelsdisput om, at virksomhederne er stærkt imod den amerikanske straftold og opfordrer den kinesiske regering til at træffe »resolutte foranstaltninger« mod USA's import af rustfrit stål, kul og elektronik.

Opfordringen kommer, efter at USA's præsident, Donald Trump, torsdag underskrev et dekret om 25 pct. told på stålimport og 10 pct. på aluminium for at imødegå billig import, især fra Kina.

»Trumps adfærd er en udfordring for den globale stålindustri og vil helt sikkert støde på modstand fra flere lande,« lyder det fra China Iron & Steel Association (CISA) i en erklæring.

»CISA appellerer til den kinesiske regering om at træffe resolutte foranstaltninger mod import af visse amerikanske produkter, herunder rustfrit stål, galvaniseret pladestål, rør, kul, landbrugsprodukter og elektroniske produkter,« skriver brancheforeningen.

Kommentarerne er gentaget i en separat erklæring fra China Nonferrous Metals Industry Association.

Kinas handelsministerium oplyser, at man vil vurdere eventuelle skader forårsaget af USA's tiltag og "forsvarligt forsvare landets legitime rettigheder og interesser".

Samtidig opfordres USA til at trække toldforanstaltningerne tilbage så hurtigt som muligt.

Told-tvisten giver anledning til bekymring for, at sojabønner, der er USA's mest værdifulde eksport til verdens andenstørste økonomi, bliver fanget i handelsrestriktioner, efter at Beijing har lanceret en undersøgelse af import af amerikansk durra - en kornart, der anvendes til foder og til fremstilling af spiritus.