Analytiker: Modsanktioner kan øge økonomisk konsekvens af importtold

Den amerikanske præsident, Donald Trump, satte torsdag sin underskrift på bekendtgørelser om at indføre høje toldtakster på både stål og aluminium.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, satte torsdag sin underskrift på bekendtgørelser om at indføre høje toldtakster på både stål og aluminium. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Det har skabt frygt for en global handelskrig, men ifølge Philip Jagd, der er chefstrateg i Nordea, ser det i første omgang ikke ud til at få en helt stor effekt på den globale vækst. Modsanktioner kan dog øge den økonomiske konsekvens, vurderer han.

»Uden forbehold rammer den aktuelle told cirka 1,5 pct. af amerikansk import eller omkring 45 mia. dollar. Trump har dog i ugens løb åbnet op for flere og flere undtagelser, og både Mexico, Canada og nu også Australien ser ud til at få et smuthul. Dermed påvirkes kun godt to tredjedele af den eksisterende handel svarende til 30 mia. dollar,« skriver Philip Jagd i en kommentar

Chefstrategen vurderer, at effekten på den globale vækst vil ende under en mia. dollar. Han kalder det for "peanuts" i forhold til det bidrag til væksten, der kommer fra en mere lempelig finanspolitik i USA.

Trumps beslutning betyder, at der fremover vil være en told på 25 procent på importeret stål og 10 procent på aluminium. Præsidenten har dog også åbnet for at undtage udvalgte lande for tolden, og han har allerede udpeget Canada og Mexico som lande, der vil blive undtaget fra tolden, skriver nyhedsbureauet AP.

UNDTAGELSER FOR NØGLEALLIEREDE

Præsidenten har indtil videre ikke oplyst, hvordan han forestiller sig, at der skal forhandles med nøgleallierede - først og fremmest de allierede i Europa.

»Mest væsentligt påvirkes Sydkorea, Europa, Brasilien og Kina, og vi bør forvente, at flere af disse lande klager til WTO og indfører modsanktioner enten før en WTO-afgørelse foreligger eller efter,« skriver Philip Jagd.

Han vurderer, at modsanktioner vil være en naturlig reaktion for lande, der bliver ramt af de nye amerikanske restriktioner, for at vise, at USA er gået for langt.

»Afhængig af mængden af modsanktioner øges den økonomiske konsekvens globalt,« skriver han i kommentaren.

Tolden vil ikke kun ramme stål- og aluminiumsbranchen. Den vil også øge omkostningerne i andre industrier og sektorer, som anvender metallerne til produktion.

»Tabet for denne sektor kan meget vel overstige gevinsten for metalindustrien, så derfor er det tvivlsomt, om administrationens indgreb gavner beskæftigelsen eller den amerikanske handelsbalance,« skriver chefstrategen.

De nye toldsatser vil blive indført i løbet af 15 dage, og de allierede får chancen for at imødekomme USA's krav om en mere retfærdig samhandel med USA.

Flere fremtrædende republikanske kongrespolitikere har efter præsentationen sagt, at de vil fremlægge et lovforslag, som ophæver Trumps beslutning.