Jobfesten fortsætter trods global usikkerhed – masser af nye job til danskerne

Det er alt for tidligt at afskrive jobfesten. I årets første otte måneder var der det højeste antal ledige stillinger til danskerne siden 2008, fremhæver Dansk Erhverv.

I august blev der slået lidt over 20.000 nye stillinger op til danskerne på Jobnet. Trods global usikkerhed er der gode muligheder for, at den danske jobfest kan fortsætte, men nok i et lidt lavere gear end i 2017 og 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du skal ud at søge nyt job, er der stadig masser af muligheder. Trods global usikkerhed fortsætter den danske jobfest for fuldt tryk. I august blev der slået 21.000 nye stillinger op, og i alt var der lidt over 42.000 ledige stillinger. Ser vi på perioden fra januar til august har der været i alt 195.890 ledige stillinger. Det er 3.504 flere end i samme periode sidste år.

Tallene stammer fra en ny statistik fra Jobnet, der er jobcentrenes landsdækkende jobportal. Tallene kan tages som en indikator for, hvordan det går på arbejdsmarkedet.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at jobfesten kører videre på et højt niveau, men at fremgangen er fladet lidt ud.

»Generelt går det ikke så hurtigt fremad på arbejdsmarkedet, som vi har set tidligere. Antallet af ledige stillinger vokser ikke så meget, som vi ellers har set i de foregående år. Det afspejler også, at beskæftigelsen ikke bliver ved med at stige i samme omfang som tidligere,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Men det er ikke det samme, som at det går dårligt. Det gør det bestemt ikke. Der er masser af ledige stillinger at søge,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre mener, at tallene fra Jobnet er udtryk for, at den danske økonomi foreløbig holder den globale uro fra døren.

»Siden midten af 2017 har antallet af nyopslåede stillinger ligget på den gode side af 20.000 hver eneste måned, hvilket vi ellers skal helt tilbage til 2008 for at finde igen. Vi står i en tid med rekordhøj beskæftigelse, og potentialet for yderligere fremgang er absolut til stede. Efterspørgslen efter ny arbejdskraft fejler i hvert fald ikke noget, hvor nye stillinger stadig bliver slået op i ét væk, hvilket alt andet lige gør det nemmere for ledige at finde et arbejde,« siger Jeppe Juul Borre, der mener, at tallene fra Jobnet er udtryk for, at der kan komme pæn fremgang i beskæftigelsen i de kommende år, selv om tempoet bliver lidt lavere.

Det er Louise Aggerstrøm Hansen helt enig i.

»Der er udsigt til en betydelig forøgelse af arbejdsstyrken, blandt andet fordi pensionsalderen stiger. Derfor er der udsigt til stigende beskæftigelse, men ledigheden kan samtidig godt stige lidt, hvis beskæftigelsesvæksten ikke stiger lige så hurtigt som arbejdsstyrken,« siger hun.

Bedre end i 2018

Som tidligere beskrevet i Berlingske er der specielt hen over sommeren kommet stigende usikkerhed om den globale økonomi. Optrapningen af handelskrigen, uroen om Brexit og en svækket tysk økonomi rammer væksten i den globale økonomi. Det har fået den danske økonomi til at balancere på en knivsæg. På den ene side vil en nedgang i den globale økonomi før eller siden ramme den danske økonomi.

Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv

»Det er spændende at se, hvordan de usikre tider i verden omkring os vil påvirke det danske arbejdsmarked. Her har vi en fordel med det meget fleksible arbejdsmarked, hvor det er nemt at hyre og fyre folk. «


På den anden side går det fortsat ganske pænt på arbejdsmarkedet, og risikoen for mangel på arbejdskraft kan stadig ikke afskrives.

Udviklingen på arbejdsmarkedet kan ligeledes ses i tal fra nationalregnskabet fra Danmarks Statistik, der kom for nylig. Tallene viser, at der var fremgang i beskæftigelsen fra første halvår sidste år og til første halvår 2019 i alle de 14 brancher, som Danmarks Statistik arbejder med. Der var kun to undtagelser, og det var råstofudvinding samt landbrug og skovbrug.

Arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Peter Halkjær fremhæver, at hvis man ser på det samlede antal stillinger på Jobnet i de første otte måneder af året, er jobfesten på ingen måde gået i stå.

»Det, som vi hæfter os ved, er, at når vi ser på niveauet for nyopslåede stillinger i perioden fra januar til august, skal vi tilbage til 2006 og 2008 for at finde et lige så højt niveau. Sidste år var niveauet lavere, men dengang var der ingen, som talte om afmatning i beskæftigelsen Samlet set er det for tidligt at aflyse en fortsat pæn vækst i beskæftigelsen,« siger Peter Halkjær, der er enig i, at den globale usikkerhed naturligt nok kan ramme Danmark.

»Det er spændende at se, hvordan de usikre tider i verden omkring os vil påvirke det danske arbejdsmarked. Her har vi en fordel med det meget fleksible arbejdsmarked, hvor det er nemt at hyre og fyre folk. Det gør, at virksomhederne ikke er så nervøse i forhold til at nyansætte,« siger Peter Halkjær, der mener, at der fortsat vil være brug for nye reformer af arbejdsmarkedet for at sikre, at der er den nødvendige arbejdskraft til virksomhederne.

»Budskabet er, at der fortsat er brug for initiativer, der kan få arbejdsudbuddet til at vokse. Både på den korte bane og den lidt længere bane. De reformer, som er lavet, ser ikke ud til at komme til at række,« siger Peter Halkjær.