Job og vækst er i de store byer – derfor søger stadig flere danskere til hovedstaden

Danskerne vil gerne bo i de større byer, for det er her, jobbene er. En udvikling, som vil fortsætte i årene fremover.

De store byer tiltrækker flere og flere, og det er der en god grund til: »Vækst- og jobgrundlaget er simpelthen større i de store byer,« siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejdernes Erhvervsråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Det er her, jobbene er, der er masser af tilbud om kultur, og der er muligheder for børnene. Derfor tiltrækker de store byer stadig flere danskere. En udvikling, som vil fortsætte i årene fremover, og som bliver uhyre svær at vende. Det ses blandt andet ved, at der nu for første gang bor flere personer på Sjælland end i Jylland. Det skyldes først og fremmest en stor vækst i befolkningen i København og hovedstadsområdet.

Det er Danmarks Statistik, der netop har udsendt nye tal for befolkningen i Danmark. De viser, at der nu bor 2.642.180 i Jylland, mens der på Sjælland bor 2.646.379 personer. Det er dermed første gang, at der bor flere personer på Sjælland end i Jylland.

I tallene kan man se, at der gennem de seneste ti år er kommet lidt over 106.000 flere indbyggere i Københavns Kommune. I landets næststørste by, Aarhus, er der kommet lige under 43.000 flere indbyggere gennem de seneste ti år.

Både Dansk Byggeri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, er ikke i tvivl om, at det er i og omkring de store byer, at der er mest gang i den danske økonomi. Det går hånd i hånd med tilflytningen til de større byer.

»Det her er styret af urbaniseringstendenser. Folk flytter til de store byer. Det handler om, at det er her, arbejdspladserne er. Og det er her, man kan tage en uddannelse. Det gør, at de større byer får en stor tiltrækningskraft. Herudover handler det for mange også om, at man har lyst til at bo i de større byer. De har mere at tilbyde i forhold til det kulturelle og i forhold til børnene,« siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard, der fremhæver, at væksten i befolkningen i Jylland næsten udelukkende sker i Østjylland, hvor byer som Randers, Aarhus, Silkeborg, Skanderborg og Horsens har fået flere indbyggere.

Klumper sig sammen

Befolkningen i de enkelte byer vokser dels på grund af nettotilflytning dels på grund af fødsler. Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at der de senere år er sket en ændring på ranglisten over de største byer i Danmark. Vejle har overhalet Esbjerg i indbyggertal og er nu landets femtestørste by.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har flere gange analyseret, hvordan det går med udviklingen i befolkningen. Cheføkonom i AE Erik Bjørsted er på den baggrund meget enig i betragtningerne fra Dansk Byggeri.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted.

»Jeg tror, at det her vil fortsætte. Når mange klumper sig sammen i de større byer, skaber det også flere job i servicesektoren i de byer.«


»Vores undersøgelser passer godt med, at det er, hvor jobbene er, at folk gerne vil bo. Det gælder også, når man ser på personer, som er i beskæftigelse. De flytter ligeledes mod de større byer, hvor der er bedre muligheder for at få et nyt job. Vækst- og jobgrundlaget er simpelthen større i de store byer,« siger Erik Bjørsted.

»I de senere år har vi samtidig set, at ældre og personer på overførselsindkomster flytter fra eksempelvis hovedstadsområdet og ned til det sydvestlige Sjælland. Det gør det endnu sværere at vende udviklingen. Dels flytter dem i job væk, men når de, som kommer til, ikke er i job, bliver det endnu værre,« siger Erik Bjørsted, der mener, at udviklingen kan være selvforstærkende.

»Jeg tror, at det her vil fortsætte. Når mange klumper sig sammen i de større byer, skaber det flere job i servicesektoren i de byer, fordi der er flere, som skal serviceres. Modsat i de mindre byer, hvor fraflytningen betyder, at der bliver færre, som skal serviceres,« siger Erik Bjørsted.

Han mener ikke, at udflytningen af statslige arbejdspladser er vejen frem, hvis der skal skabes mere vækst i de mindre byer og andre dele af Danmark. En mulighed kunne i stedet være at oprette flere uddannelsesinstitutioner i andre dele af landet. Herudover er det vigtigt med en god infrastruktur. Ikke bare rent fysisk, men også digitalt.

Dansk Industri, DI, har tidligere foretaget en undersøgelse, der viser, at det i høj grad er byer med 20.000 indbyggere eller derover, at danskerne flytter til. DI er derfor helt enig i, at god infrastruktur er afgørende. Det gør det nemmere at pendle og vil gøre, at folk kan bosætte sig flere steder i landet.