Islandsk krone under pres

Den islandske krone mistede næsten fem procent af sin værdi i november. Spekulative investorer er på vej væk fra det lille lands valuta.

Det er ikke kun de islandske aktier, der har oplevet en blodig november. Det lille lands valuta, islandske kroner (ISK), har også mistet betydelig styrke i løbet af årets næstsidste måned.

”ISK faldt med 4,8 procent i november – den største glidetur på en måned i år. Alligevel er valutaen steget med 6,2 procent fra årets start til i dag,” skriver økonomer i den islandske bank Glitnir Bank i et notat.

Den islandske krone steg faktisk med over 12 procent fra årsskiftet og frem til den 24. juli, hvor kreditkrisen brød ud i lys lue. Siden er cirka halvdelen af den stigning sat over styr.

Med blot 300.000 indbyggere i Island, er den islandske krone blandt de mindste frit flydende valutaer i verden, og den har været et yndet mål for de såkaldte "carry tradere". Det er investorer, der låner penge i lande med lav rente for at placere dem i lande med høj rente.

Risiko på opsiden

Med en rente tæt på nul i Japan og en rente på over 13 procent i Island har det fristet mange til at låne i Japan og købe islandske statsobligationer, men det er naturligvis ikke uden risiko – for eksempel når den islandske krone taber værdi, som det er tilfældet i øjeblikket.

Schweiz har også været brugt af carry traderne, men de er tilsyneladende på vej væk fra det risikable arrangement.

”ISK blev svækket betydeligt tirsdag efter rapporter om, at der på trods af massiv nedlukning af carry trades tidligere på året fortsat er en massiv eksponering i CHF/ISK. Risiko er klart på opsiden,” siger Nordeas eksperter i en morgenmelding.

Den styrende rente i Island er på 13,75 procent, og en islandsk krone kostede onsdag morgen 0,08166 kr.