Forbrugernes vagthund: Det her er begrædeligt på alle forbrugeres vegne

Forbrugerrådet Tænk står til at miste fem millioner kroner ud af en samlet bevilling på 17 millioner kroner. »Det er en decideret svækkelse af os og særligt af forbrugernes mulighed for at holde sig informeret,« siger formand.

I regeringens forslag til finansloven for 2018 fremgår det, at tilskuddet til Forbrugerrådet Tænk er reduceret med fem millioner kroner årligt fra 2018 og frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid, hvor flyselskaber går konkurs og internettet lokker med varer, der viser sig falske, vil regeringen barbere en stor luns af tilskuddet til forbrugernes vagthund, Forbrugerrådet Tænk.

»Det er et dybt indhug i de penge, vi har til at lave det grundlæggende stykke arbejde vi gør i det danske samfund,« siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, efter at det torsdag kom frem, at rådet står til at miste fem millioner kroner ud af en samlet bevilling på 17 millioner kroner.

I regeringens forslag til næste års finanslov fremgår det, at tilskuddet er reduceret med fem millioner kroner årligt fra 2018 og frem som følge af en målretning af tilskuddet.

»Det her er begrædeligt på forbrugernes vegne. Det er forbrugerne, der bliver både svækket og stækket. Når man tager en tredjedel af vores grundbevilling, vil vi ikke på samme måde være i stand til at repræsentere forbrugerens behov og stemme i den offentlige debat og påvirke alt det, som gør, at vi kan handle trygt og oplyst og sikkert i vores hverdag,« siger Anja Philip.

Forbrugerrådet Tænk fungerer som forbrugernes vagthund. Tilskuddet ydes med det formål at sikre, at rådet kan repræsentere forbrugernes interesser og tjene som uafhængigt høringsorgan over for offentlige myndigheder i sager af særlig forbrugerpolitisk betydning i såvel nationale som internationale fora.

Forbrugerrådet Tænk tager sig blandt andet af sager som vildledning i supermarkeder, ulovlige produkter, urimlige stigninger i gebyrer, bidragssatser og falske billetter til rejser eller forestillinger, og ifølge Anja Philip er der mere end nogensinde brug for at beskytte forbrugerne.

»Vi ser en eksplosion i de her sager. Frem for at beskære vores funktion som vagthund og være med til at skabe nogle sikre rammer for forbrugerne og oplyse og hjælpe dem, så burde man øge vores bevilling,« siger formanden.

Mere end tre millioner danskere søger hvert år rådgivning og vejledning på taenk.dk. Samtidig ringer over 13.000 forbrugere hvert år til rådet for personlig hjælp. Hvis regeringen kommer igennem med nedskæringen betyder det blandt andet, at den personlige hjælp bliver skrottet. Regeringen lægger konkret op til at lukke ned for uvildig rådgivning og Forbrugerrådet Tænks deltagelse i den offentlige debat.

»Det kan efterlade forbrugerne med, at vi eksempelvis må lukke forbrugerrådgivningen, hvor mange tusinde ringer ind og blive vejledt og informeret. Vi bliver også svækkede i den offentlige debat og i medierne. Det er ærgerligt, for det er i høj grad i medierne, at forbrugerne, og også virksomheder og politikere, får viden om forbrugerforhold,« siger Anja Philip og tilføjer:

»Det er en decideret svækkelse af os og særligt af forbrugernes mulighed for at holde sig informeret og få råd om deres muligheder og rettigheder.«

Forbrugerrådet Tænk, som indtil 2013 bare hed Forbrugerrådet, er en tværpolitisk, uafhængig medlemsorganisation, som blev oprettet i 1947. Det er et af verdens ældste forbrugerråd.