Fogh er klar til eurovalg næste år

Drejebogen er skrevet for, hvordan statsministeren når frem til en folkeafstemning om euroen. Det siger Anders Fogh Rasmussen (V) i et interview med Politiken torsdag.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Selv om han endnu ikke vil sætte en dato på afstemningen, har Fogh blandt andet planer for, hvordan han vil opfylde SF's betingelser for at stå bag euroen.

Planen bliver skudt i gang torsdag med en stor høring i Folketinget, hvor eksperter og politikere vil diskutere fordele og ulemper ved euroen.

"Vi har tilrettelagt en proces, som begynder med denne høring. Hvis der er et ønske om at holde yderligere en høring for at få uddybet nogle ting, så synes jeg det er fint, hen over foråret," siger Fogh til Politiken.

Han understreger, at alle Folketingets EU-venlige partier skal stå bag en indførelse af euroen inden en afstemning. Hvis det skal lykkes, skal SF have opfyldt en række krav. I dag vil SF have euroen ændret ved at oprette et valutaværn mod spekulation, tage større hensyn til beskæftigelsen og investere i grøn vækst - og Fogh mener, at finanskrisen vil gøre det muligt at opfylde de krav.

"Udviklingen går helt klart i den retning, som SF ønsker. Jeg har hæftet mig ved, at SF har det ønske, at en eventuel deltagelse i euroen skal ledsages af en bedre regulering af de internationale kapitalmarkeder. Det er jo lige præcis, hvad der nu er i støbeskeen," siger statsministeren til Politiken.

Også når det gælder SF's ønske om større sociale og jobmæssige hensyn, mener statsministeren, at kravene kan opfyldes. Men SF er langt fra overbevidst.

"Det er godt, at statsministeren er optimist, men de krav, vi har, er langt fra løst med det, Fogh skitserer," siger partiformand Villy Søvndal til Politiken.

 
Læs også:

Danmark bliver dyrere

Så meget tjener din nabo

Topchefer er vilde med Obama