Franske topchefer tvinges til at skrotte bonus

Topchefer for Frankrigs tre største banker er gået med til at droppe bonus for 2008 mod, at deres banker får del i en ny kapitalindsprøjtning på 78 milliarder kroner fra den franske stat - og nu står automobilindustriens topchefer for skud

Foto: Scanpix
PARIS: Topcheferne for Frankrigs tre største banker er gået med til at aflevere deres personlige bonus for 2008 for at tækkes den franske regering.

Afkaldet på bonus var nemlig en af betingelserne for, at deres banker kan få del i en ny stor statslig kapitalindsprøjtning, der kommer landets seks største pengeinstitutioner til gode.

Alledere sidste efterår fik Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole, Banques Populaires, Caisse d'Epargne og Crédit Mutuel ekspreslån på 78 milliarder kroner til deling, og nu bliver denne manøvre gentaget. Frem til marts vil de seks pengeinstitutter nok engang få udbetalt 78 milliarder kroner - og udover altså at skrotte topchefernes bonus er der knyttet betingelser om større udlån og eksportfinansiering til aftalen.

En fortrolig opgørelse fra Frankrigs Nationalbank offentliggjort onsdag i den dybdeborende ugeavis Den Lænkede And viser ikke desto mindre, at landets banker har udnyttet kreditkrisen til at øge rentemarginen gevaldigt.

Automobilindustri i skudlinjen

Også de franske bilfabrikanter har fået besked på at skrotte ekstravagante lønninger, hvis de vil have en hjælpende hånd fra staten i form af kapitalindskud på 5-6 milliarder euro (35-44 mia. kr.).

Og onsdag gav finansminister Christine Lagarde Renault-topchef Carlos Ghosn og kollegaen Christian Streiff fra PSA Peugeot Citroën et vink med en vognstang på radiostationen RTL:

"Jeg tror, at de har tilstrækkelig ansvarsfornemmelse til selv at gennemføre disse tiltag," sagde finansministeren, der kaldte det "forrykt", hvis automobilindustriens topchefer indirekte vil bruge statsstøtten til at berige sig selv med "super-bonusser".

Streiff vil dog muligvis kunne ignorere advarslen, da hans koncern ikke er så interesseret i statslig intervention. Han ønsker i stedet, at regeringen fokuserer hjælpen på banksektoren, så de igen begynder at låne ud på normale vilkår, sagde han tirsdag i et interview med avisen Le Figaro.