Flere restauranter vil af med 3F

Især mindre restauranter forsøger at komme ud af overenskomsten mellem 3F og Horesta og erstatte den med en gul overenskomst eller slet ingen. Horesta advarer dem mod at tænke for kortsigtet og gå efter den billige løsning.

Medlemmer af fagforeningen 3F har etableret blokade mod Restaurant Vejlegården. HK har indledt en sympatikonflikt, som betyder, at restauranten ikke kan få leveret post og øl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathilde Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun restaurant Vejlegaarden, der gerne vil af med den overenskomst, 3F har indgået med Horesta, fordi de mener den er for dyr og ufleksibel.

En lang række andre, typisk mindre restauranter over hele landet, opsagde ved overenskomstforhandlingerne i år deres overenskomsten af samme årsag.

Det oplyser næstformanden for 3F Hotel og Restauration i København, Jan Mathiasen.

»Vi så, at omkring 40 virksomheder samtidig opsagde deres overenskomst. Nogle af dem har fortrudt, fordi de kunne se, at vi ikke bare ville lade stå til, men kæmpe for vores overenskomst, som vi har forhandlet os til gennem. Det er vores indtryk, at den brancheorganisation, som konkurrerer med Horesta, Danske Restauranter og Caféer, har haft en finger med i spillet her. De vil have et totalt ureguleret marked og har allieret sig med den kristelige arbejdsgiverforening,« siger Jan Mathiasen.

En anklage, som formanden for DRC pure afviser.

»Vi er ikke ude på at bekæmpe hverken 3F eller Horeta. Vores formål er alene at hjælpe medlemmerne med de problemer, de har, uanset om det drejer sig om kundehåndtering eller noget helt andet. Mit gæt er, at når de opsiger overenskomsten er det fordi, den er for ufleksbel og fordi branchen er under hårdt pres,« siger formand Poul Wulff.

3F og Horesta: bevar dansk model

Efter den aktuelle konflikt på restaurant Vejlegaarden blev 3F og HKs hjemmesider lagt ned af hackere søndag aften. Ifølge HKs formand Kim Simonsen viser situation, hvor lidt både danskerne og politikerne kender til den danske model, hvor brugen af strejker, konflikter og lockout er almindelige. Samtidig opfordrer Horesta restaurantejerne til at tænke langsigtet og undlade at melde sig ud af det fagretlige system.

»Arbejdsgiverne skal tænke sig godt om. Når vores overenskomst indeholder gode løn- og pensionsvilkår skyldes det, at vi også i fremtiden skal kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft til branchen,« siger formand Jens Zimmer Christensen.