Politisk pres på konfliktretten

Både Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil fratage LO retten til at konflikte over for virksomheder med gul overenskomst. Fagbevægelsen mener, at det vil være en katastrofe.

S anklager V og SF for løndumping, efter begge partier har krævet forbud mod blokader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathilde Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke længere være muligt for et LO-forbund at udsætte en virksomhed, der benytter sig af en såkaldt gul overenskomst, for en arbejdskonflikt, der potentielt kan lamme den daglige drift.

Sådan lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti, der kort før sommerferien fremsatte et forslag om at indskrænke konfliktretten, hvis virksomheder bruger en overenskomst, der er indgået mellem to landsdækkende, faglige organisationer. Partierne vil nu genfremsætte forslaget efter ferien og henviser til den aktuelle arbejdskonflikt på Restaurant Vejlegården, hvor ejeren har valgt at melde sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening for at kunne benytte sig af deres overenskomst.

»Vi bakker op om den danske model, men den skal følge med tiden. Det er ikke tilfældet, når en virksomhed som Restaurant Vejlegården ganske lovligt kan blive udsat for en hetz fra 3F, blot fordi ejeren har valgt at benytte en anden overenskomst end deres,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs. Hun kalder det »sludder«, når 3F kalder den kristelige overenskomst for løndumping.

»Engang var det sådan, at to LO-forbund kunne konflikte mod hinanden, men det kan man ikke længere. Så selvfølgelig kan den regel også omfatte de kristelige,« siger hun.

Også Liberal Alliance støtter forslaget.

Fagbevægelsen advarer om totalt kaos

Men i fagbevægelsen advarer man politikerne mod at blande sig i arbejdsmarkedets forhold, for det vil skabe totalt kaos.

Poul Erik Skov Christensen, forbundsformand for 3F, kalder forslaget et forsøg fra Venstre på at undergrave den danske model på arbejdsmarkedet.

»I denne sag er vi fuldstændigt enige med Dansk Arbejdsgiverforening, der for nylig i et høringssvar henviste til, at Folketinget har overladt det til Arbejdsretten at fastlægge konfliktrettens grænser i Danmark under respekt for Danmarks internationale forpligtelser og EU-retten,« siger Poul Erik Skov Christensen.

Jan Villadsen, formand for Transportgruppen i 3F, supplerer:

»Det vil bombe os 100 år tilbage i tiden til et totalt ureguleret arbejdsmarked. Jeg opfatter det som ren populisme fra de borgerliges side, for vi ville jo blive nødt til at opsige fredspligten med arbejdsgiverne. Hvis ikke vi har konfliktretten, har vi heller ikke fredspligten,« siger Jan Villadsen.

Joachim B. Olsen tager afstand fra hackere

Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere på forslaget, mens de Konservative ifølge Berlingskes oplysninger ikke støtter idéen. Men det generer ikke de tre borgerlige partier.

»Jeg er godt klar over, at arbejdsgiverne er lige så intereserede i at beholde de monopolistiske tilstande på arbejdsmarkedet, som fagbevægelsen er. Selv om jeg ofte deler politiske holdninger med dem, ændrer det ikke ved, at jeg går ind for det frie valg for arbejdsgivere og lønmodtagere,« siger Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.

Partiet vil om muligt fremføre yderligere forslag om fagforeningsfrihed til efteråret.

Joachim B. Olsen blev i går opfordret af flere fagforeningsformænd, herunder 3Fs formand, Poul Erik Skov Christensen, til at tage afstand fra sine udtalelser om 3Fs konflikt på Vejlegården, som han blandt andet har kaldt for »mafia-lignende«. Opfordringen kom, efter at flere af fagbevægelsens hjemmesider er blevet lagt ned af hackere og dermed blokerer for udbetalingen af dagpenge.

»Joachim B. Olsen og Venstres Inger Støjberg har været med til at piske en stemning op om en helt lovlig arbejdskonflikt. Hvis ikke de tager afstand fra det her, må man jo formode, at de bakker op om det,« siger HKs formand, Kim Simonsen.

Det har den liberale politiker dog ikke meget tilovers for.

»Jeg har taget afstand fra hackerne, men ikke fordi 3F og HK siger, at jeg skal, men fordi det er et angreb på 3Fs private ejendomsret,« siger Joachim B. Olsen.

«