FAKTA: Hustruens høretab førte til milliardforretning

Hustruens behov for høreapparat fik symaskinefabrikant til at grundlægge milliardforretningen William Demant.

Foto: Bjarne Lüthcke

København. William Demant er et dansk selskab, der producerer høreapparater og produkter inden for områderne diagnostiske instrumenter og personlig kommunikation.

Selskabet har vækst i omsætningen i første kvartal 2018.

Læs om William Demant her:

* Virksomheden blev grundlagt i 1904 af symaskinefabrikanten Hans Demant, hvis kone led af høretab.

* Forretningseventyret startede med en tur til London, hvor Hans Demant skulle hente et høreapparat til sin kone. Efterfølgende grundlagde han Oticon, som i første omgang var agent for salg af høreapparater.

* Hans Demant døde i 1910, og sønnen William overtog forretningen, som bredte sig ud i Europa i løbet af 1920'erne og 1930'erne.

* Oticon begyndte egen produktion af høreapparater under Anden Verdenskrig og fik gang i eksport af produkterne til andre lande.

* I 1957 donerede William Demant og hans kone, Ida Marie, familiens aktier i selskabet til Oticon Fonden, som har til formål at hjælpe folk, der har problemer med hørelsen.

* Oticon Fonden er i dag hovedaktionær med omkring 55-60 procent af aktierne.

* Købet af schweiziske Bernafon i 1995 var det første af en lang række opkøb, der fik virksomheden til at vokse. Samme år blev holdingselskabet William Demant noteret på Københavns Fondsbørs.

* William Demant har hovedkvarter i Smørum og havde 12.671 ansatte globalt ved udgangen af 2016. I Danmark havde virksomheden 1516 ansatte.

* William Demant sælger produkter i 130 lande.

Kilder: William Demant.

/ritzau/