Få overblikket: Her er alle de gange, alarmklokkerne burde have ringet i Danske Bank

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Danske Bank kunne i flere tilfælde have opdaget, at diktaturet i Aserbajdsjan brugte banken til mistænkelige transaktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Velkommen,

Her til morgen skal vi se på alle de alarmklokker, der burde have ringet i Danske Bank, da diktaturet i Aserbajdsjan sendte milliarder gennem banken.

Og så skal vi se på de nye produkter, Apple lancerede i går aftes.

Alarmklokkerne ringede ikke... Men det burde de have gjort

Flere storbanker afviste betalinger fra Danske Banks fire mistænkelige kontoer, da diktaturet i Aserbajdsjan mellem 2012 og 2014 brugte banken til at overføre store milliardsummer. Men Danske Bank overså de vigtige faresignaler. Her er et overblik over, hvorfor Danske Banks alarmklokker burde have bimlet:

 • Da de fire konti blev oprettet, stod det flere steder skrevet, at selskaberne var ejet af skattelyselskaber, der blandt andet er registreret på de Britiske Jomfruøer og Marshall-øerne.
 • Ifølge oprettelsesdokumenterne er virksomhedernes direktører aserbajdsjanske statsborgere, der er angivet med navne, telefonnumre og mailadresser fra gratis, russiske emailtjenester. Banken har imidlertid ikke umiddelbart dokumentation for, at de pågældende rent faktisk leder selskaberne.
 • Aserbajdsjan er berygtet for udbredt korruption og betegnes af bankerne selv som et højrisikoland for hvidvask af penge. Alligevel kommer størstedelen af indbetalingerne til de fire selskaber fra 2012 til 2014 fra konti i netop aserbajdsjanske banker
 • Pengestrømmene gennem de fire konti er langt større end noteret i oprettelsesdokumenterne. Eksempelvis fremgår det, at selskabet Hilux forventer tre-seks indbetalinger om måneden på mellem 11 og 22 mio. kr. I virkeligheden viser summerne sig at være langt større: Der flyder tocifrede millionbeløb ind og ud af kontiene - om dagen vel at mærke.

Og der er flere faresignaler, som Danske Bank ikke opdagede. Se dem alle i Berlingske Business (kræver abonnement).

Hvis du lige skal have genopfrisket, hvad hele sagen om diktaturet og Danske Bank går ud på, kan du klikke her.

Apples nye produkter

I går udløste Apple-chefen Tim Cook endelig spændingen og præsenterede de nye iPhones. Vi tager her et kig på, hvad Apple viste frem i det nye hovedkontor i Californien.

 • Den store nyhed var iPhone X, (som du skal udtale »iPhone ti«). Den er dyr, men den viser vejen for, hvordan Apple ser deres iPhones i fremtiden. Skærmen er større end nogensinde og går nu helt ud til kanterne. Det betyder, at Apple siger farvel til hjem-knappen i bunden. I stedet kan telefonen låses op via Face ID. Man skal altså bare kigge på den, når man har tænkt sig at bruge den. For at komme tilbage til start, skal man nu stryge opad på skærmen. iPhone X kan desuden også oplades trådløst. Telefonen kommer til at koste mindst 10.000 kroner i Danmark.
 • Apple præsenterede også en ny iPhone 8. Men den kan ikke ret meget, som 7'eren ikke kan. De største forskelle ligger i en hurtigere processor og muligheden for trådløs opladning.
 • Der kommer også et nyt Apple Watch. Og uret kan for første gang gå på nettet, uden du har din iPhone i nærheden. Det kræver, at man sætter et særligt mobildata simkort i uret. Det kan man dog endnu ikke købe i Danmark.

Business anbefaler

Skal Kåre Schultz israelske arbejdsgiver hugge Lundbecks fremtidshåb?

Om få uger kan Kåre Schultz komme til at stå i en speciel situation. Hans kommende arbejdsgiver, israelske Teva, lever af at kopiere succesfuld medicin fra andre producenter. Og hans nuværende arbejdsgiver, Lundbeck, har et produkt, som Teva meget vel kunne være interesseret i at kopiere.

I næste måned er det fire år siden, at det danske selskab fik godkendt antidepressivmidlet Brintellix til markedsføring i USA. Og selv om patentet på det danske lægemiddel løber flere år endnu, sker det ofte, at en kopiproducent forsøger at lægge billet ind på et ­produkt, når det har været på markedet i fire år.

Teva har en lang historik med systematisk at angribe lægemidler, som er langt fra at løbe af patent.

Læs mere om den potentielle kattepine for Kåre Schultz i Berlingske Business (kræver abonnement).

Nordkorea forsøger at stjæle bitcoins

Hackere med forbindelse til Nordkorea forsøger at stjæle den digitale valuta bitcoins for at skaffe penge til Kim Jong-uns regime. Det skriver cybersikkerhedsfirmaet FireEye i en ny analyse.

Angrebene har siden april især ramt bitcoin-ejere i Sydkorea. Ved hjælp af falske links i e-mails får hackerne adgang til bitcoin-ejernes computere, hvorefter de kan tilgå de såkaldte wallets, hvor bitcoin opbevares.

I dag er én bitcoin mere end 26.000 kroner værd. I starten af året var én bitcoin 6.000 kroner værd.

Det skal investorerne holde øje med i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, udpeger her de ting, som investorerne bør holde et vågent øje med:

 • Hvordan reagerer svenske Fingerprint Cards aktien efter Apples lancering af ansigtsgenkendelse?
 • Ved annonceringen af Kåre Schultz som ny topchef i trængte Teva steg aktien med 20 %. I går lagde den yderligere 4,49 % oveni og den samlede stigning er således 25 %. Tilsvarende er Lundbeck faldet med mere end 15 %. Bliver 3. dagen en mere rolig dag ikke kun for Teva, men også for Lundbeck-investorerne?
 • Der kommer svensk opgørelsen for bruttonationalproduktet. Efter at tallet sidste gang overraskede stærkt positivt (1 % vækst på kvartalsbasis), vil investorerne spejde efter om det var en enlig svale? Sverige har haft en høj vækst og negative renter i nogen tid, og langsigtet er det en umage cocktail.

Det sker ellers i dag

Der er ikke de store planlagte begivenheder i dag:

 • Kl. 9:30: Nationalbanken præsenterer analysen »Udsigter for dansk økonomi.«
 • Der er generalforsamling i B&O.

Det sker på markederne

Børsbilledet har været noget blandet i Asien onsdag, hvor investorerne ikke ser ud til helt at have sluppet den nervøsitet, som særligt er koblet op på det fortsat anspændte forhold mellem USA og Nordkorea.

 • Nikkei 225 i Japan: +0,5 pct.

 • Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.

 • Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

 • China Shanghai Composite: -0,1 pct.